1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Fransa’da 16,3 MW’lık otopark güneş santrali açıldı

Fransa’da 16,3 MW’lık otopark güneş santrali açıldı

Fransız yenilenebilir enerji şirketi Neoen, Fransa’nın Corbas şehrinde bir otoparka 16,3 MW'lık güneş enerjisi sistemi kurdu.

Fransa’da 16,3 MW’lık otopark güneş santrali açıldı

Enerji Günlüğü - Fransız yenilenebilir enerji şirketi Neoen, Fransa’nın Corbas şehrinde bir otoparka 16,3 MW'lık güneş enerjisi sistemi kurdu.

Elektrikli araçların dünya genelinde yaygınlaşmaya başlamasıyla otoparklarda kurulan güneş enerjisi santralleri çok daha avantajlı bir konuma kavuştu. Ayrıca yer tasarrufu ve elektrik üretiminde daha fazla verim sağlayan bu santrallerin en büyüğü ise Fransa’da kuruldu. Fransız yenilenebilir enerji şirketi Neoen, Fransa’nın Corbas şehrinde 12.5 hektarlık 4600 endüstriyel park alanında güneş enerjisi santrali kurdu. Santral 19,1 milyon euro yatırımla beş ay içinde kuruldu. 

SANTRALİN KURULUM MALİYETİ YÜKSEK AMA GERİ DÖNÜŞÜ HIZLI

Fransız hükümeti tarafından alım teşviğinden yararlanan santral ürettiği yıllık 19,5 GWh elektriği şebekeye 0,102 € / kWh fiyatla satıyor.

Neoen Genel Müdürü Xavier Barbaro, santralin kurulum maliyetinin normal yere monte edilen santrallere göre iki kat fazla olduğunu, ancak farkın büyük ölçüde elektrik iletimindeki tasarrufla dengelendiğini söyledi. Barbaro,“Yere monte edilmiş bir dizi panel yaklaşık 50-60 € / MWh elektrik üretirken güneş enerjili otopark santrali ile 80-90 € / MWh gibi bir değerde elektrik üretebilirsiniz. Dizi başına şebeke maliyetlerinde 30 € / MWh'lik tasarruf ettiğinizi de unutmayın” dedi.

EV’LERİN YAYGINLAŞMASI YERİNDE TÜKETİMİ SAĞLIYOR

Güneş enerjili otopark santrallerde en büyük sorunun üretilen elektriğe yerinde bir talebin olmaması olduğuna dikkat çeken Barbaro, elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlamasıyla artık bu durumun da değişmeye başladığını kaydetti. Bu santrallerin bir diğer avantajının da Fransız halkının hassas olduğu arazilerin kullanılması konusunda alanın gerçek kullanım amacına engel olmaması olduğunu sözlerine ekledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler