1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fransa’nın elektrik üretiminde gaz kullanımı yüzde 140 arttı

Fransa’nın elektrik üretiminde gaz kullanımı yüzde 140 arttı

Fransa’nın nükleer enerji üretimi Mayıs’ta bir önceki yıla göre dörtte bir oranında azalırken, doğal gazdan elektrik üretimi %140 arttı.

Fransa’nın elektrik üretiminde gaz kullanımı yüzde 140 arttı

Enerji Günlüğü - Fransa, Mayıs ayında elektrik üretiminde doğal gaz kullanımını 2019 yılına göre %45 oranında arttırdı. 

Avrupa İletim Sistemi Operatörleri Ağı olan ENTSO-E verilerine göre, elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini nükleer enerjiden sağlayan Fransa’da nükleer enerjinin payı azalırken, doğal gazın payı artıyor. Üstelik Rusya’nın Avrupa’ya doğal gazı kıstığı bir ortamda bu durum riskli olarak değerlendiriliyor.

fransa-gaz-mayis.jpg

Verilere göre Fransa, Mayıs 2022'de doğal gazdan 2 bin 715 GWh elektrik üretti. Fransa’nın doğal gazdan elektrik üretimi 2021 yılı Mayıs ayında 1129 GWh olarak gerçekleşmişti. Böylece Fransa’nın doğal gazdan elektrik üretimi Mayıs ayında bir önceki yıla göre %140’tan fazla arttı. Ülkenin doğal gazdan elektrik üretimi ise pandemi öncesi 2019 yılına göre ise %45 daha fazla elektrik üretti. 

Bununla birlikte nükleer enerji ülkesi Fransa’da Mayıs ayında nükleer santraller 20 bin 450 GWh elektrik ürettiler. 2021 yılında nükleer santrallerden 27 bin 457 GWh elektrik üretilmişti. Nükleer santrallerden elektrik üretimi bir önceki yıla göre %25,5 azaldı. 

Öte yandan Rusya, Fransa’ya sağladığı doğal gazın 15 Haziran 2022 itibarıyla durdurdu.

ENTSO-E BU KIŞ AVRUPA’DA GAZ KULLANIMININ AZALMASINI BEKLİYOR

ENTSO-E hazırladığı 2022 Yaz raporunda olası gaz kesintisine odaklanmaya ek olarak, Avrupa elektrik iletim sistemi operatörlerinin bu kış Fransa'da olası düşük nükleer üretim mevcudiyetine özel önem verdiklerini belirtti. Avrupa’nın 2022-2023 kışında elektrik arz güvenliği için önemli miktarda doğal gaza ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda, “Bununla birlikte Rus gazına olan bağımlılık Avrupa genelinde önemli ölçüde değişiyor ve elektrik üretimi için gaz tüketimi bir miktar düşebilir” denildi.

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler