1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Gayrimenkulcü Ağaoğlu, enerji işinde halka açılıyor

Gayrimenkulcü Ağaoğlu, enerji işinde halka açılıyor

Gayrimenkul oyuncusu Ağaoğlu Şirketler Grubu, bünyesindeki rüzgâr santrali işletmecisi Tatlıpınar Enerji'yi halka açıyor. Grup, yıl sonuna kadar yenilenebilir enerjiye 2 milyar TL yatıracak.

Gayrimenkulcü Ağaoğlu, enerji işinde halka açılıyor

Enerji Günlüğü - Ağaoğlu Şirketler Grubu CEO’su Burak Kutluğ, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında grubun faaliyetleri ve yeni projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Gayrimenkul alanında projeler geliştirmeye devam edeceklerini belirten Kutluğ “Ayrıca başta yenilenebilir enerji olmak üzere grubumuzun aldığı stratejik karar doğrultusunda sürdürülebilirlik prensiplerine uygun diğer sektörlerde de büyüyeceğiz”dedi.

2 MİLYAR TL’LİK YATIRIM

Ağaoğlu’nun 2007 yılında aldığı lisanslarla yenilenebilir enerjiye dayalı elektrik üretim yatırımlarına giriştiğini ifade eden Burak Kutluğ, “Şu anda Ağaoğlu Enerji Grubu çatısı altında devam eden ve yıl sonunda tamamlanacak yatırımlarla birlikte 364 MW’lık bir kurulu gücümüz var” dedi. Başta rüzgâr santralleri olmak üzere bugüne kadar yenilenebilir enerji sektörüne 550 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını belirten Kutluğ, “Bu yılın sonuna kadar enerji alanında yaklaşık 2 milyar TL’lik bir yatırım bütçemiz var” şeklinde konuştu.

PORTFÖYDE NELER VAR?

Grup bünyesinde, halen 116 MW kurulu güce sahip Tatlıpınar Rüzgar Santrali’nin yanı sıra Yalova Çınarcık’taki 45 MW kurulu gücünde Manastır Esenköy RES, Gemlik’te 54 MW kurulu gücünde Kürekdağı RES, Amasya’da 24,55 MW kurulu gücünde Umutlu HES’in yanı sıra Düzce’de 12,5 MW kurulu güce sahip biyokütle santrali de bulunuyor.

SANTRALLER HİBRİT’E DÖNÜŞÜYOR

burak-kutlug-agaoglu-ceo.jpgAğaoğlu Grubu, Balıkesir’deki Tatlıpınar Enerji tesislerini, yıl sonuna kadar yapılacak 33 MW’lik ek rüzgâr ve 79 MW’lik güneş santrali ilavesiyle birlikte toplam 228 MW’lik bir hibrit santrale dönüştürecek. Grup CEO’su Burak Kutluğ, “Kutluğ Yalova ve Gemlik’teki santrallerimizde de 30 MW’lık kapasite artırımı yatırımlarımıza başladık. Bunlara ek olarak, HES yatırımımızın olduğu bölgede 4 MW’lık bir GES kurarak hibrit hale getireceğiz” diye konuştu.

HEDEF 2028’DE 1000 MW

Ağaoğlu Grubu CEO’su Burak Kutluğ, yenilenebilir enerji yatırımlarına ileriki yıllarda da devam edeceklerini belirterek “Gelecek iki yıl içinde 500 MW’lık bir kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Beş yıllık süre sonunda da bu büyüklüğü 1000 MW’a çıkarmayı planlıyoruz. Yatırım portföyümüzü rüzgâr ve güneş santralleri oluşturuyor”dedi.

ENERJİ DEPOLAMA VE YEŞİL HİDROJEN

Halen tüm dünyada elektrik depolama üzerinde yoğun çalışmalar yürütüldüğüne işaret ederek “Bunu başaran enerjide oyunu değiştirecek. Yine tüm dünyanın üzerinde çalıştığı bir diğer başlık ise yeşil hidrojen. Bu iki konu üzerinde ciddi çalışmalarımız var. Entegre bir enerji grubu haline gelmek için bu alanlara da yatırım yapma hedefimiz var. Bir diğer konu ise kullanımı çok hızlı bir şekilde artacak olan elektrikli araçlar. Biz de Ağaoğlu Enerji Grubu olarak elektrikli araç şarj istasyonları konusunda alternatifleri düşünebiliriz” ifadelerini kullandı.

Türkiye dışında da enerji yatırımları hayata geçirmeyi planladıklarını anlatan Kutlu şöyle dedi: “Ağaoğlu markamızın itibarının çok kuvvetli olduğu ülkelerde, yenilenebilir enerji yatırımlarıyla da var olmak istiyoruz. Yakın coğrafyamızda yenilenebilir enerji alanında çok ciddi fırsatlar var. Doğu Avrupa, Balkan ülkeleri, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri gibi bölgelerdeki fırsatları yakından inceliyoruz ve burada oluşacak imkânları değerlendirmek istiyoruz.”

TATLIPINAR ENERJİ HALKA AÇILACAK

“Enerjide halka açılma kararı aldık” diyen Ağaoğlu Grubu CEO’su Burak Kutluğ, halka arz sürecine, enerji yatırımlarının ana çatısı haline getirmeyi planladıkları Tatlıpınar Enerji ile başlayacakları bilgisini paylaştı. Kutluğ Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yapıldığını, gerekli izin ve hazırlıkların tamamlanmasından sonra halka arzın tamamlanacağını kaydetti. “Halka arza belli bir değere ulaşan şirket hisselerini satarak bunu kâra dönüştürelim mantığıyla bakmıyoruz” diyen Kutluğ, “Amacımız bu halka arzdan elde edilen kaynağı, yine yatırıma ve büyümeye aktarmak” ifadelerini kullandı.

Mehmet KARA – İSTANBUL

Önceki ve Sonraki Haberler