1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Gaziantep Belediyesi atıklardan elektrik ve yakıt üretecek

Gaziantep Belediyesi atıklardan elektrik ve yakıt üretecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 8 milyon dolar yatırımla kuracağı tesiste şehir atıklarını bertaraf etmenin yanında geri dönüştürecek, atıklardan elektrik ve yakıt üretecek.

Gaziantep Belediyesi atıklardan elektrik ve yakıt üretecek

Enerji Günlüğü - Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 8 milyon dolar yatırımla kuracağı tesiste şehir atıklarını bertaraf etmenin yanında geri dönüştürecek, atıklardan elektrik ve yakıt üretecek.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki atık miktarının Suriye’den göç nedeniyle artması, bu atıkların yeniden kullanımını, geri dönüşümünü ve ikincil hammadde elde etme amaçlı diğer işlemler ile geri kazanılmasını, enerji kaynağı olarak kullanılmasını veya bertaraf edilmesini gerekli kıldı. Bu çerçevede Belediye, Şahinbey İlçesi, Bağlarbaşı Mahallesi, toplam yaklaşık 50 bin metrekare alanda Büyükşehir Belediyesi genelinde toplanan belediye atıklarının değerlendirileceği mekanik biyolojik ayrıştırma ve biyogaz tesisi kurmayı planlıyor. 

TESİS İÇİN 8 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILACAK

8 milyon dolar değerindeki proje kapsamında geri dönüşümü mümkün olan atıklar ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak. Atığın biyobozunur kısmından biyometanizasyon yöntemi ile biyogaz ve elektrik enerjisi üretilecek. Ayrıştırılabilen yanabilir atıktan Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) hazırlama tesisinde atıktan türetilmiş yakıt üretimi gerçekleştirilecek. Mekanik ayrıştırma sonrasında kalan değerlendirilemeyen atık düzenli depolama sahasına taşınarak minimum düzeye indirilecek ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin de ömrü uzatılmış olacak. 

ELEKTRİK 6 MW’LIK MEVCUT TESİSTE ÜRETİLECEK

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin kapasitesi yılda 350.000 ton, biyometanizasyon kapasitesi 131.100 ton olacak. Tesisin kurulacağı parsel üzerinde mevcutta depolama alanında oluşan metan gazını yakarak elektrik enerjisi üreten 5,65 MW Kurulu güce sahip enerji üretim tesisi bulunuyor. Bu tesisteki gaz motoru ve jeneratörden oluşan CHP ünitesinde yılda 24.531.000 kWh elektrik üretilecek. Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) hazırlama tesisinde üretilen ATY miktarı ise 48.700 ton/yıl olacak. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler