1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Gaziantep ekolojik şehir projesi başlattı

Gaziantep ekolojik şehir projesi başlattı

Enerji Günlüğü - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbeyli, ekolojik kent projesiyle Gaziantep'in karbon ayak izini yüzde 20 oranında azaltacaklarını...

Gaziantep ekolojik şehir projesi başlattı

Enerji Günlüğü - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbeyli, ekolojik kent projesiyle Gaziantep'in karbon ayak izini yüzde 20 oranında azaltacaklarını söyledi.

Asım Güzelbeyli, Gaziantep Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada dünyada değişen dengelerin ve artan enerji talebinin farklı kaynaklar bulma ihtiyacı doğurduğunu söyledi. Bu konuda yerel yönetimlerin üzerine de önemli görevler düştüğünü belirten Güzelbeyli, “Bir zamanlar üzerinde seyahat edilen Aral gölü kurudu. Küresel ısınmaya karşı bir şeyler yapma ihtiyacı var. Bu konuda elimizde bir iklim eylem planı var” dedi.

Gaziantep’te enerji kullanımının sanayi ile konutlarda hemen hemen birbirine yakın olduğunu, sera gazı salımının da sanayide ve konutlarda birbirine yakın olduğunu belirten Güzelbeyli, 2023 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 20 azaltmayı hedeflediklerini anlattı.

Sera gazının azaltılması ve karbon ayak izini azaltmak için yerel yönetimlere daha çok iş düştüğünü vurgulayan Güzelbeyli, “Mesela toplu taşıma, burada da hafif raylı sisteme geçilmeli. Şehir içinde iki ana hattın metroya, hafif raylı sisteme ayrılması söz konusu. İşe giden insanların kendi araçlarını park edeceği otopark yok. O halde toplu taşımayı teşvik etmek lazım. Toplu taşımanın da doğal gazlı olması gerek” dedi.

Sokaktaki çöplerden enerji üretiminin ilk kez Gaziantep Belediyesi tarafından ve Kore işbirliğiyle yapıldığını kaydeden Güzelbeyli, bu işe atık su tesisinden elektrik elde etmekle başladıklarını söyledi. Ardından yakma tesisini devreye soktuklarını kaydeden Güzelbeyli, “30 milyon Euro’luk tesisi dört milyon Euro’ya hayata geçirdik. Bunun bütün Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum, çünkü para değerli” dedi.

En fazla su kaybı yaşanan şehirlerden biri konumundaki Gaziantep’teki bu su kaybını Türkiye ortalamasından daha iyi bir noktaya çektiklerini söyledi. Dünyada en hızlı büyüyen şehirler sınırlamasında 9’uncu konumdaki Gaziantep’te artık daha farklı şeyler de yapmak gerektiğini vurgulayan Güzelbeyli şöyle konuştu:

“Enerjinin verimli kullanımı için ekolojik kent projesini bugün hayata geçireceğiz. Merkezi ekolojik tabanlı projeye merkezi yönetim ne kadar hazır, bundan şüpheliyim. Bakanlar Kurulu gündemine girmek için dokuz aydır bekliyoruz. Avrupa’dan ödül almış bir proje için.”

Önceki ve Sonraki Haberler