1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom: AB Türk Akımı`na bağlanmak için hazırlansın

Gazprom: AB Türk Akımı`na bağlanmak için hazırlansın

Enerji Günlüğü - Gazprom CEO'su Aleksey Miller, Avrupa Birliği'nin Yunanistan Türkiye Sınırına ulaşacak Türk Akımı'na bağlanıp gaz çekmek için hazırlıklarını...

Gazprom: AB Türk Akımı`na bağlanmak için hazırlansın

Enerji Günlüğü - Gazprom CEO'su Aleksey Miller, Avrupa Birliği'nin Yunanistan Türkiye Sınırına ulaşacak Türk Akımı'na bağlanıp gaz çekmek için hazırlıklarını bir an önce başlatması gerektiğini söyledi.

Rus enerji devi Gazprom'dan yapılan açıklamaya göre, Gazprom CEO'su Aleksey Miller, bugün Avrupa Birliği Enerji Birliği Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič ile Moskova'da bir araya geldi.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Güney Akım projesinin iptal olduğunu bir kez daha vurguladı. Miller "Halihazırda Ukrayna üzerinden transit geçişi sağlanan 63 milyar metreküp doğalgazın tek tedarik yolu Tük Akımı boru hattıdır. Başka bir seçenek yok" dedi.

GAZI ALACAKSANIZ ALIN, YOKSA...

Avrupa’daki muhataplarını da bu konuda bilgilendirdiklerini kaydeden Aleksey Miller, Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya gaz aktarılması için gerekli hazıklıkların yapılması gerektiğini anlattı. Miller şunları ifade etti:

"Türkiye-Yunanistan sınırından itibaren gerekli altyapıyı hazırlamak artık onlara düşüyor. Muhataplarımızın bunu gerçekleştirmek için en fazla birkaç senesi var. Yani vakit dar. Zamanında yetiştirilebilmesi için AB boru hatlarının yapımına hemen başlanmalı. Aksi takdirde, söz konusu doğalgaz hacmi başka pazarlara yönlendirilebilir."

UKRAYNA'DA RİSK BİTMİŞ DEĞİL

Ocak-Mart döneminde Ukrayna üzerinden doğalgaz transit geçişinin barındırdığı risklerin bu kış da halen mevcut olduğunu kaydeden Miller, "Nitekim mali kısıtlar nedeniyle Ukrayna Kasım-Aralık aylarında gerekli miktarda Rus doğalgazı alamadığından yeraltı depolama tesislerindeki rezervlerini önemli ölçüde azaltmış bulunuyor" dedi.

AB ENERJİ BİRLİĞİ FIRSATLAR SUNUYOR

Avrupa Komisyonu’nun Avrupa doğalgaz piyasasına yeni yaklaşımını da değerlendiren Gazprom CEO'su Aleksey Miller, "Stratejimizi ve gelecekteki taktik hamlelerimizi AB’nin Enerji Birliği kurma planlarını göz önünde bulundurarak hazırlıyoruz" dedi.

Bu durumun, Gazprom için yeni fırsatlar ve yeni güçlükler anlamına geldiğini kaydeden Miller, Enerji Birliği’nin oluşturulmasıyla birlikte enerji tedarikinin istikrarı ve güvenliğinde bir düşüş yaşanmayacağı umudunu dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler