1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom Güney Akım’ın ilk bölümünü iki yılda bitirebilir

Gazprom Güney Akım’ın ilk bölümünü iki yılda bitirebilir

Enerji Günlüğü - Gazprom Güney Akım Gaz Projesinin ilk bölümünü iki yıldan daha az bir sürede tamamlayabilir ve ilk gaz akışı 2015 Aralık ayında...

Gazprom Güney Akım’ın ilk bölümünü iki yılda bitirebilir

Enerji Günlüğü - Gazprom Güney Akım Gaz Projesinin ilk bölümünü iki yıldan daha az bir sürede tamamlayabilir ve ilk gaz akışı 2015 Aralık ayında gerçekleşebilir.

Rusya’nın AB Büyükelçisi Vladimir Chizhov Pazartesi günü yaptığı bir konuşmada Gazprom’un Güney Akım Gaz Projesinin ilk bölümünü iki yıldan daha az bir sürede tamamlayabileceğini ve ilk gaz akışının 2015 Aralık ayında gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Gazprom yönetiminin önceki açıklamalarını doğrulayan bu açıklama ile Gazprom’un AB ile arasında yaşanan gerginliğe rağmen kendinden son derece emin olduğu görülüyor.

Avrupa Komisyonu Güney Akım'ın AB enerji hukukuna uygun hale getirilmediği sürece AB topraklarında Güney Akım çalışmaları yapılamayacağını ve yasaların uyumlu hale getirilmesinin de yıllar alacağını söylüyor. Üçüncü enerji paketine göre, enerji kaynağı sahibi kaynakların taşındığı temel altyapının sahibi olamıyor.

Rusya Güney Akım Boru Hattı’nın inşası için AB üye ülkelerinden Bulgaristan, Macaristan, Yunanistan, Slovenya, Hırvatistan ve Enerji Topluluğunun bir üyesi olan Sırbistan ile ikili anlaşmalar yaptı.

2014 Sonbaharından itibaren Güney Akım’ın açık deniz bölümünün inşa edilmesi için geçen hafta sözleşme imzalandı.

Gazprom'un 2018'de tam faaliyete geçeceğini söylediği 2 bin 400 kilometrelik boru hattı, Avrupa'nın yıllık doğalgaz ihtiyacının neredeyse yüzde 15'ini karşılayacak. Proje, Europipe, OMK ve Severstal firmaların, boru hattının deniz altından geçecek ilk bölümünün inşası için 1 milyar Euro'luk ihaleyi kazanmasının ardından önemli bir ilerleme kaydetti.

Projenin deniz altından geçecek bölümünün tamamının 17 milyar Euro'ya mal olması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler