1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, Opal boru hattından daha fazla yararlanabilecek

Gazprom, Opal boru hattından daha fazla yararlanabilecek

Enerji Günlüğü - AB, Gazprom'un Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Opal boru hattını kullanım kapasitesini arttırdı.AB Komisyonu dün gerçekleştirdiği...

Gazprom, Opal boru hattından daha fazla yararlanabilecek

Enerji Günlüğü - AB, Gazprom'un Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Opal boru hattını kullanım kapasitesini arttırdı.

AB Komisyonu dün gerçekleştirdiği toplantıda, Gazprom'un Opal boru hattına erişimini artırmayı onayladı. Komisyon, Gazprom'un Opal boru hattını kullanabileceği süreyi 2033'e uzattı ve kullanım kotasını yüzde 10-20'den 30-40 seviyesine çıkardı.

AB’nin geçtiğimiz yıllarda aldığı bir karar Gazprom’un Opal boru hattını yüzde 50 kapasite ile kullanabilmesine imkan veriyor. Enerjinin yüzde 10 ila 20’si diğer tedarikçilere ayrılmış durumda. Geriye kalan kapasite ise Gazprom’un katılabileceği ihale konusu olacak.

AB, yaptığı açıklamada, prensipte muafiyet konusunda hemfikir olmakla birlikte, diğer tedarikçilere ayrılan yüzde 20'lik kapasite için Gazprom'un rakiplerine öncelik verileceğini vurguladı. Ayrıca açıklamada bu değişikliğin Avrupa'nın gaz güvenliğini sağlamak için yapıldığı da belirtildi.

Alman federal gaz, telekom ve ulaşım ajansı Bundesnetzagentur tarafından yapılan öneri sonucu yapılan düzenleme değişikliği ile boru hattının atıl kapasitesi değerlendirilmiş olacak. 

AB doğalgaz ihtiyacının yaklaşık üçte birini Rusya’dan tedarik ediyor.

AB, OPAL BORU HATTI KARARINI BU HAFTA VERECEK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler