1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Gerze Termik Santralı projesi resmen sona erdi

Gerze Termik Santralı projesi resmen sona erdi

Enerji Günlüğü - Anadolu Grubu tarafından Sinop'ta kurulması planlanan termik santrali ile ilgili ÇED Süreci sonlandırıldı.Yeşil Gerze Çevre Platformu...

Gerze Termik Santralı projesi resmen sona erdi

Enerji Günlüğü - Anadolu Grubu tarafından Sinop'ta kurulması planlanan termik santrali ile ilgili ÇED Süreci sonlandırıldı.

Yeşil Gerze Çevre Platformu ve Ekoloji Kolektifi’nden yapılan açıklamalara göre, evre ve Şehircilik Bakanlığı 23 Şubat’ta Sinop Gerze Yaykıl Köyü’nde Anadolu Grubu tarafından kurulması planlanan termik santralına ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini sonlandırdı.

Açıklamada, "Gerze halkı; Bakanlığın ve şirketlerin ÇED uygulamalarına, yürütülen ceza soruşturmalarına ve davalara rağmen ÇED sürecindeki katılım ilkesinin ta kendisini işletmişlerdir. ÇED süreci, santralın ormanlar ve doğal tabiat alanları üzerindeki olumsuz etkilerinden öte, Gerze halkının ÇED sürecine aktif katılımları sonucunda; dava aşamasına gerek kalmadan, sonlandırılmıştır. Bu nedenle, Gerze ÇED süreci, bir ÇED süreci nasıl işletilir sorusunun cevabıdır.Bu hukuki kazanımın ötesinde Ekoloji Kolektifi, Gerze’de insanca, onurlu, doğaya saygılı bir yaşamanın yeni olanaklarını öğrendi. Yaykıl’da birlikte yan yana durduğumuz, nöbet beklediğimiz, üşüdüğümüz, ürettiğimiz, üzüldüğümüz, sevindiğimiz ve ezcümle insan kalabildiğimiz herkes kadar herkes gibi sevinçliyiz. Gerze de Gerze’ymiş ha!" denildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü, ormanlık alan üzerine kurulması planlandığı gerekçesiyle reddedilen ve iki defa iade edilen projenin ÇED sürecini 23 Şubat tarihinde sonlandırdı.

Durdurulan santral süreci iki kez şirket tarafından yeniden başlatılmak istenmişti. ÇED raporunu revize eden Anadolu Grubu, 2012 ve 2013’te bakanlığa raporu yeni haliyle sunmuş, ancak her iki rapor da itiraza konu olan hususlarda değişiklik yapılmadığı gerekçesiyle iade edilmişti.

Şirketten yeni bir revizyon gelmemesi üzerine 23 Şubat’ta Gerze Enerji Santralı projesinin ÇED süreci resmen sonlandırıldı.

Önceki ve Sonraki Haberler