1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Global Yatırım Holding, enerjide artıya geçti

Global Yatırım Holding, enerjide artıya geçti

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding'in geçtiğimiz yılın 9 ayında eksi olan, enerji segmentindeki amortisman, faiz ve vergi öncesi (FAVÖK) rakamı...

Global Yatırım Holding, enerjide artıya geçti

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding'in geçtiğimiz yılın 9 ayında eksi olan, enerji segmentindeki amortisman, faiz ve vergi öncesi (FAVÖK) rakamı bu yılın aynı döneminde artıya geçti. 

Global Yatırım Holding 2013 yılının ilk dokuz ayına ait finansal sonuçlarını açıkladı. Yapılan açıklamada konsolide cironun bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 artarak, 124 milyon TL’den 182,8 milyon TL’ye yükseldiği belirtildi.

CİROYA EN YÜKSEK KATKI LİMAN VE ENERJİDEN

2013 yılının ilk dokuz ayında Grup’un faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde büyüme gerçekleştiği vurgulanırken, konsolide ciroya ağırlıklı olarak Liman ve Enerji yatırımlarının gelirlerinin katkı sağladığı ifade edildi. Ayrıca, GYH, 2013 yılının ilk dokuz ayında Amortisman, Faiz ve Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) tutarının, varlık alımı sonucu oluşan 54,5 milyon TL şerefiye geliri de dahil, 97,1 milyon TL olarak gerçekleştiği belirtildi. 2012 yılının aynı döneminde bu tutarın, varlık satışından elde edilen 150,2 milyon TL gelir de dahil olmak üzere 181,5 milyon TL olduğu kaydedildi.

LİMAN İŞLETMELERİNDE DURUM

Grubun faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmelerine ait gelirleri 2013 yılının ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 18 oranında bir artış göstererek 107,4 milyon TL'ye ulaştı. Ticari liman faaliyetlerinin, özellikle Antalya Limanı’nın güçlü operasyonel performansı artışta etkili oldu. Liman bölümünün (tek seferlik proje giderlerinden arındırılmış) normalleştirilmiş FAVÖK tutarı 2013 yılının dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artış göstererek 58,8 milyon TL’den 69,3 milyon TL’ye yükseldi.

ENERJİ SEGMENTİNDE ARTIYA GEÇTİ

Global Yatırım Holding'in, enerji segmentinin sıkıştırılmış doğal gaz ve feldspat satışlarından oluşan 2013 dokuz aylık gelirleri 41.4 milyon TL olarak açıklandı. Bölümün FAVÖK’ü 2012 yılının aynı döneminde kaydedilen -9,6 milyon TL FAVÖK’e kıyasla 2013 yılının ilk dokuz ayında 1,5 milyon TL olarak gerçekleşti. Segmentin 2013 yılı FAVÖK’ü, Haziran ayında gerçekleşen varlık alımı sonucu oluşan 54,5 milyon TL tutarındaki negatif şerefiyeyi de içeriyor.

NET DÖNEM ZARARI 16 MİLYON TL

Son olarak, GYH 2013 yılının üçüncü çeyreğinde 16 milyon TL net zarar açıkladı. Bu zararın ana nedenlerinin Grup’un uzun vadeli kredilerinden kaynaklanan 28,9 milyon TL tutarındaki döviz kuru farkı ve varlık alımı sonucu oluşan 39,0 milyon TL tutarındaki amortisman/itfa payı giderleri olduğu belirtildi. Ayrıca, 2013 yılındaki temettü dağıtımı sonucu ertelenen vergi giderleri 11,2 milyon TL’ye yükseldi.

ENERJİYE ODAKLANMAYA DEVAM

GYH Mali İşler Grup Başkanı Kerem Eser, mevcut limanlardaki çift haneli büyüme ve yeni liman alımları göz önüne alındığında, yönetim olarak Grup'un nakit performansından memnun olduklarını belirtti. 2013 yılının üçüncü çeyreğinde Grup’un tüm iş kollarının pozitif nakit akışı yarattığını ifade eden Eser, Grup olarak kârlılığa ve enerji, madencilik ve gayrimenkul yatırımlarında sürdürülebilir nakit temettüye odaklanmaya devam edeceklerini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler