1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Global Yatırım Holding’e ilk 6 ayda enerji dopingi

Global Yatırım Holding’e ilk 6 ayda enerji dopingi

Global Yatırım Holding (GYH) 2019’un ilk yarısında konsolide gelirlerini yüzde 38 arttırırken, temiz enerji gelirlerini yüzde 63, gaz satış gelirlerini üç kat arttırdı.

Global Yatırım Holding’e ilk 6 ayda enerji dopingi

Enerji Günlüğü - Global Yatırım Holding (GYH) 2019’un ilk yarısında konsolide gelirlerini yüzde 38 arttırırken, temiz enerji gelirlerini yüzde 63, gaz satış gelirlerini üç kat arttırdı. 

Global Yatırım Holding (GYH), 2019 yılı ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Konsolide gelirler bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 artışla 459,6 milyon TL’den 636,1 milyon TL’ye yükseldi. Şirketin amortisman, faiz ve vergi öncesi operasyonel kârı ise yüzde 38 artışla 228 milyon liraya ulaştı. Gelir ve FAVÖK artışlarına en önemli katkıyı sıkıştırılmış doğalgaz dağıtım (CNG) ve liman işletmeciliği işkolları sağladı.  

2,1 MİLYON YOLCU AĞIRLADI 

Lilan işletmeciliği işkolu, 2019 yılının ilk yarısında yüzde 26,8 oranında artış ile 2,1 milyon kruvaziyer yolcusu ağırladı. GYH faaliyetleri içinde önemli bir yer tutan liman işletmeciliğine ait 2019 yılı ilk yarısı gelirleri, yıllık bazda yüzde 33’lük artış göstererek 306,3 milyon TL, FAVÖK ise yıllık bazda yüzde 33’lük artışla 195,2 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu artışın önemli bir kısmı, kruvaziyer liman operasyonlarından sağlandı. Konsolidasyona dahil olmayan ve öz sermaye yöntemi ile muhasebeleştiği için konsolide gelirlere dahil edilmeyen kruvaziyer limanlar FAVÖK’e önemli katkı sağladı. 

GAZDA FAVÖK ÜÇ KATTAN FAZLA ARTTI

GYH’nin sıkıştırılmış doğalgaz dağıtımı sektöründe faaliyet gösteren şirketi Naturelgaz ise 2019 yılının ilk yarısında 72,0 milyon metreküp sıkıştırılmış gaz dağıtımı gerçekleştirdi. Naturelgaz’ın gelirleri, satış hacmi ve BOTAŞ tarifesindeki artışın fiyatlara etkisi paralelinde yıllık bazda neredeyse iki kat artarak 171,1 milyon TL olarak gerçekleşti. Amortisman, faiz ve vergi öncesi kar rakamını ise üç kattan fazla attırarak 34,5 milyon liraya ulaştırdı. 

TEMİZ ENERJİDE GELİR ARTIŞI 

Global Yatırım Holding’in ko/tri-jenerasyon ve biyokütle bazlı temiz enerji üretimini içeren elektrik üretimi işkolu 2019'un ilk yarısında gelirlerini yüzde 63 artışla 61,5 milyon TL’ye ulaştırdı. Bu artışta büyük ölçüde, 12MW’lık Mardin biyokütle tesisinin devreye alınması, YEKDEM kapsamında 13,3 Dolar-cent/kWh tarife ile elektrik satmaya başlaması ve ko/tri-jenerasyon’da gerçekleşen olumlu performans etkili oldu. FAVÖK tarafında ise işkolu geçen seneki 1,1 milyon TL’ye kıyasla -0,4 milyon TL FAVÖK açıkladı. Biyokütle tesislerinin çevresinde dönem içinde gerçekleşen yüksek yağış miktarı bu gerilemede etkili oldu. 

MADENCİLİKTE FAVÖK İKİ KATTAN FAZLA ARTTI 

Maden işkolu 2019’in ilk yarısında yıllık yüzde 11 hacim artışıyla 262 bin 664 ton satış gerçekleştirdi, gelirlerini ise yüzde 64 artışla 51,1 milyon TL’ye çıkardı. Bu iş kolunun FAVÖK’ü ise iki kattan fazla arttışla 11,6 milyon TL oldu. Satış hacmindeki artış, üretim performansındaki iyileşme ve fiyatlandırmadaki iyileştirmeler güçlü operasyonel performansta etkili oldu. 

GAYRİMENKULDE FAVÖK GERİLEDİ

Gayrimenkül işkolu yılın ilk yarısında 21,4 milyon TL gelir ve 10,3 milyon TL FAVÖK açıklarken, bir önceki yıl 34,7 milyon TL gelir ve 13,4 milyon TL FAVÖK gerçekleştirmişti. 2018 yılı ilk yarısında Skycity ofis projesinin tamamlanması nedeniyle devredilen ofislerden yazılan gelirler etkili olmuştu. Menkul kıymet ve varlık yönetimine ilişkin gelirler 2019 yılının ilk yarısında yüzde 4 artarak 24,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti, FAVÖK geçen seneki 1,0 milyon TL’ye kıyasla 0,8 milyon TL olarak açıklandı.

MEHMET KUTMAN: KARLI BÜYÜME SÜRECEK 

GYH Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, ilk altı aylık sonuçları değerlendirirken, “Sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi devam ettirecek sağlam temellere sahibiz. Yılın devamında da hedeflerimize ulaşmak ve hissedarlarımız, çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ile ülke ekonomisine değer yaratmak için çok çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

ESER: YATIRIMLARA DEVAM EDİYORUZ 

GYH Mali İşler Grup Başkanı Mehmet Kerem Eser de yılın ilk yarısında grup bünyesindeki şirketlerin performanslarından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, “Yıllık bazda yüksek oranlarda gelir ve FAVÖK artışı iş modelimizin başarısını bir kez daha teyit ediyor. Ana faaliyet alanlarımız olan liman işletmeciliği, yenilenebilir enerji ve varlık yönetimi işkollarında yatırımlarımıza devam ediyoruz” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler