1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Güler: Bölgesel Enerji Hub’ı konsepti işliyor

Güler: Bölgesel Enerji Hub’ı konsepti işliyor

Enerji Günlüğü - Kıdemli Enerji Yöneticisi Dr. Burak Güler, ülkelerin tek tek değilde bir araya gelerek stratejik altyapılara yatırımı ve ticareti yapmalarını...

Güler: Bölgesel Enerji Hub’ı konsepti işliyor

Enerji Günlüğü - Kıdemli Enerji Yöneticisi Dr. Burak Güler, ülkelerin tek tek değilde bir araya gelerek stratejik altyapılara yatırımı ve ticareti yapmalarını öngören Bölgesel Enerji Hub’ı konseptinin işlediğini ve ancak bu şekilde ülkelerin Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşabileceklerini kaydetti.

Kıdemli Enerji Yöneticisi Dr. Burak Güler, Antalya’da düzenlenen 9. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında Waterloo Üniversitesi doktora çalışması sunumunu gerçekleştirdi. Sunumunda Bölgesel Enerji Hub’ı kavramına yeni bir bakış açısı getiren Güler, tek tek ülkelerin enerji hub’ı olma hedefleri yerine bölgesel işbirliklerinin çok daha uygulanabilir olduğuna dikkat çekti. Güler, “Paris iklim anlaşması 195 ülkenin tek tek hedefleri var ve bunun için düşük karbonlu ekonomiye geçmesi gerekiyor. Bunları göz önüne alarak bir konsept geliştirdik. Ülkelerin çevre ülkelerle bir araya getirilerek yörenin kapasitesi daha iyi kullanılıp maliyetler daha düşürülebilir ve emisyonların düşmesine de yardımcı olur dedik” dedi.

DÜNYADA 15-20 BÖLGESEL ENERJİ HUB’I VAR

Türkiye’nin içinde bulunduğu bölge de dahil olmak üzere dünyada 15-20 adet Bölgesel Enerji Hub’ı olduğunu öngördüklerini belirten Güler, çalışmasında ülkelerin çevre ülkelerle bir araya gelerek enterkonnekte bağlantısı sağlamalarının son derece önemli olduğunu kaydetti. 

Bu konu ile ilgili Kuzey Amerika’da PJM ve Türkiye - Romanya Hattı’nı örnek olarak gösteren Güler, “Önümüzdeki sürecin daha esnek olacağını ve ticaretin daha ön planda olacağını öngörüyoruz. Ülkeler tek tek Paris hedeflerine ulaşması zor ama bir araya gelerek ticaretin de yardımıyla bunu başarabilirler.  Ülkeleri de bir araya getirebilmek için jeopolitik parametreleri de işin içine kattık. Kapasite kullanım oranı arttıkça maliyetler de düşüyor. Yine emisyonlar düşüyor. Yatırımın stratejik bir şekilde herkesin işine yarayacak şekilde yapılması gerekiyor. Bunların hepsi bir araya geldiğinde karbon emisyonlarını azaltıyor. Vergi ile bunu sağlamak çok uygun olmayabilir” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Antalya/Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler