1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. GÜNDER: Elektrik tarifeleri FV ve depolama yatırımlarını desteklemeli

GÜNDER: Elektrik tarifeleri FV ve depolama yatırımlarını desteklemeli

GÜNDER, elektrik tarifelerinin güneş enerjisi ve depolama uygulamalarının bir arada yapılmasını destekleyecek seviyede belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

GÜNDER: Elektrik tarifeleri FV ve depolama yatırımlarını desteklemeli

Enerji Günlüğü - GÜNDER, elektrik tarifelerinin güneş enerjisi ve depolama uygulamalarının bir arada yapılmasını destekleyecek seviyede belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü GÜNDER, 14 Ocak 2020’de JW Marriott Ankara’da gerçekleştirilen 4. SOLARENA etkinliği ile “Güneş Çatı Sistemleri ve Depolama Uygulamalarının Ekonomik Analizi” raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapor, finansal ve çevresel maliyetlerin azaltılması için güneş enerjisi yatırımlarına güç alım anlaşmaları, uygun kredi imkanları ve vergi indirimleri gibi teşvikler getirilerek depolama yatırımı düşünenler için ek destekler sağlanabileceğini belirledi. Yerel yönetimlere yönelik yenilenebilir enerji stratejilerine ve kanun tasarılarına da değinen çalışmada, elektrik tarifelerinin güneş enerjisi ve depolama uygulamalarının bir arada yapılmasını destekleyecek seviyede belirlenmesi gerektiğinin altı çiziliyor.

Sayaç-arkası kurulumların payının yenilenebilir enerjinin geleceğinde önemli bir rol oynayacağı düşünüldüğünde, batarya kurulumları ile birlikte ele alınan güneş sektörü, yakın gelecekte kritik bir önem taşıyacak.

FV VE DEPOLAMA TEKNOLOJİLERİ BİRLİKTE ELE ALINIYOR

Rapora göre, yenilenebilir enerji teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin getirdiği maliyet düşüşleri bu alandaki yatırımları hızlandırırken sektördeki ilerlemeyi desteklemek için uygun finansman imkanlarının yanında tamamlayıcı teknolojiler ile iş birliğini destekleyecek mekanizmalar ön plana çıkıyor. Artık güneş enerjisi yatırımları odağındaki gelişmeler, FV (Fotovoltaik) + Depolama teknolojileri ile birlikte ele alınıyor.

BİREYSEL VE KURUMSAL YATIRIMCI DESTEKLENMELİ

Söz konusu sistem yatırımlarına ilişkin olarak, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, benzer karakteristiklere sahip hanelerdeki ölçümlerin temel alındığı fizibilite hesapları yapıldı. Temiz ve dağıtık küçük ölçekli enerji yatırımları için solar teşvik mekanizmaları uygulanarak düşük faiz-uzun vade imkanları ile bireysel ve kurumsal yatırımcıların desteklenebileceği belirlendi. Dünyada da gittikçe artan oranda talep gören FV + Depolama yatırımları, farklı teşvik mekanizmaları ile destekleniyor. Türkiye için önerilen teşvik paketleri ile hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların FV ve batarya birleşik uygulamalarında desteklenmesi hedefleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler