1. YAZARLAR

  2. Hasan YİĞİT

  3. Güneş panelinde garanti süresine dikkat!
Hasan YİĞİT

Hasan YİĞİT

Yazarın Tüm Yazıları >

Güneş panelinde garanti süresine dikkat!

HASAN YİĞİT

Güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere yatırım yapanlara bir sorum var: Kaçınız aldığı fotovoltaik panellerin garanti kılavuzunu okudu?

Okuyuculara fazla iddialı gibi gelecek ama bence çoğunluk okumamıştır. Yani oldukça yüksek miktarda bir yatırıma imza attığınız halde, Garanti Kılavuzu`nu okumuyorsunuz. Yanılıyor muyum?

Herkes fotovoltaik panellerin ne kadar kazançlı ve çevreci olduğunu anlatıyor, söylüyor ve yazıyor. Peki garanti kılavuzlarındaki garanti sürelerinden neden pek bahsedilmiyor?

Bu sorunun cevabı şimdilik beklesin ve biz şimdi biraz daha ayrıntıya girelim. Sözünü ettiğim konu, Üreticilerin verdikleri 10 yıllık ürün garantisi.

YÖNETMELİK 2 YILLIK GARANTİ DİYOR
Biraz mantıklı düşünelim. 14 Haziran 2003 tarihli Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmenlik ne diyor? Orada yalnız 2 Yıllık Garanti süresi veriliyor. 10 Yıllık Garanti diye bir ifade geçmiyor.

Peki 10 Yıllık Garanti nasıl sağlanır? Beyaz eşya sektöründeki gibi ekstra para ödeyip opsiyonlu olarak garanti süreleri uzatılabilir.

Yalnız burada bir noktaya dikkat! Böylesi bir opsiyon kazanır ve kazandırırken bunu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı`na bildirmeniz lazım. Ve bu durumun Garanti Belgesi`nde de yazılması şart.

Bunu biraz daha açalım. Her bir panel için ayrı ayrı seri numarasıyla hazırlanmış ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış Garanti Belgesi olmalı... Ama biz fotovoltaik güneş panellerinin garanti belgelerinin hiçbirinde böyle bir şey görmüyoruz.

Şimdi her panel için seri numarasıyla hazırlanmış garanti belgesi gerekmiyor mu? Evet... Peki o zaman ne oluyor? Aldığınız paneller en iyi durumda sadece 2 yıllık garantiye sahip. Yani piyasada söz edilen "10 Yıllık Ürün Garantisi" bir göz boyamadan ibaret.

Çünkü ben Almanya`dan ve/veya Çin`den üreticilerle bu durumu konuştum. Herkesin bu konuda bir bilgisi var. Ama adamlar bile bile tüketicinin gözünü boyuyor. Almanya`da tanıdığım bir üretici firmanın teknik yetkilisiyle görüştüm.

Bana "Bizim tanıtım broşürlerinde yazdığımız 10 yıl ürün garantisi ve 20 veya 25 yıl performans garantisinin hukuken hiçbir değeri yok. Ayrıca garanti ve kullanım kılavuzunda yazılı sert maddelerle biz kendimizi garanti altına alıyoruz. Faturada veya Garanti Kitapçığında Seri numaraları yazılı değilse, ileride üretici (bu panelleri size ben satmadım) diyebilir."

Diyelim ki üreticiyi mahkemeye vermek istediniz. Orada da başka bir sorun çıkıyor. Çin’den bir üreticiden alırsanız, Çin’deki Mahkeme veya Alman üreticiden alırsanız Alman Mahkemeleri yetkili.

Faturayı alıp parayı ödediğiniz an, onların koşullarını kabul etmiş oluyorsunuz. Yani örneğin Çinli bir üreticiden ürün aldınız. İleride dava açmanız gerekti. Bu durumda Shanghai şehrini de bir ziyaret etmeniz farz haline geliyor. Çünkü çoğu Çinli üreticiye de o şehirde dava açmanız gerek.

Yani özetle, Türkiye`de güneş enerjisine dayalı elektrik üretmek isteyenler çok dikkatli davranmalı.

Bu konuda anahtar teslimi proje ve mühendislik firmalarına çok büyük iş düşüyor.

Bu sektörde güvenilir ve kalıcı bir çözüm ortağı olarak yola devam etmek istiyorlarsa, yatırımcılara en iyi ve garantili çözümü sunmalılar.

Aksi takdirde bu sektör daha yolun başındayken ileride ortaya çıkacak ciddi sorunların tohumları ekilmiş olur.

Hasan YİĞİT - ANTALYA

 

Önceki ve Sonraki Yazılar