1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş panellerinin temizliğinde robot dönemi

Güneş panellerinin temizliğinde robot dönemi

Enerji Günlüğü - Norveç araştırma kuruluşu SINTEF ve Macar ProDSP Technology şirketi, büyük ölçekli güneş panellerini çevre dostu yöntemlerle temizleyen...

Güneş panellerinin temizliğinde robot dönemi

Enerji Günlüğü - Norveç araştırma kuruluşu SINTEF ve Macar ProDSP Technology şirketi, büyük ölçekli güneş panellerini çevre dostu yöntemlerle temizleyen bir robot geliştirdi. 

Güneş enerjisi santrallerinde verimliliği düşüren panellerin tozlanıp kirlenmesi sorunu insan eliyle çözülüyor. Ama artık güneş panellerinin robotlar tarafından temizlenilmesine başlandı. Norveç bağımısız araştırma kuruluşu SINTEF ve Macar ProDSP Technology şirketinin ortaklaşa yürüttükleri bir proje kapsamında büyük ölçekli güneş panellerini temizleyen robot geliştirildi. Üstelik bu robotlar panelleri çevre için zararlı olabilecek kimyasallar ya da bileşimler kullanmadan temizliyor.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin hemen dışında bulunan bir güneş santralinde robotlar panelleri temizlemeye başladılar. Robotlar mikro duş ve temizleme aparatlarıyla güneş hücrelerindeki kirleri etkili bir şekilde temizliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler