1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneş takip sisteminde akıllı tasarımla verimlilik artırılıyor

Güneş takip sisteminde akıllı tasarımla verimlilik artırılıyor

Enerji Günlüğü - Güneş takip sistemi için geliştirilen ve akıllı bir şekilde hareket eden yeni tasarımı ile yüzde 30 oranında verimlilik artışı...

Güneş takip sisteminde akıllı tasarımla verimlilik artırılıyor

Enerji Günlüğü - Güneş takip sistemi için geliştirilen ve akıllı bir şekilde hareket eden yeni tasarımı ile yüzde 30 oranında verimlilik artışı sağlanıyor. 

Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde geliştirilen Bulanık Mantık Tabanlı Hibrit Güneş Takip Sistemi (Low cost hybrid solar tracker based on fuzzy logic) projesini SolarTR 2016’da sunan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Mehmet Emin Tenekeci, güneşten daha fazla enerji üretimi sağlamak için kullanılan güneş takip sisteminin, akıllı bir şekilde hareket edecek yeni bir tasarımının hayata geçirildiğini kaydetti.

Geliştirilen bu yeni tasarımda, konum bazlı ve ışıma bazlı sistemleri birlikte değerlendiren, bulanık mantık algoritması kullanılıyor. 

Bu çalışmayla, kullanılan güneş panellerinin; güneşin durumuna, bulutlanmaya ve diğer yan faktörlere göre açısını otomatik değiştirmesi sağlanıyor. Bu takip sisteminin kullanılmasıyla, üretilen günlük enerjide yüzde 30’a kadar artış oluyor. 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler