1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Güneşin yükselişi için 5 temel öneri

Güneşin yükselişi için 5 temel öneri

Enerji Günlüğü - 2030 yılında güneş enerjisinden üretilen elektrik, toplam elektrik üretiminin yüzde 13’üne ulaşacak. Bu hedeflere ulaşmak için...

Güneşin yükselişi için 5 temel öneri

Enerji Günlüğü - 2030 yılında güneş enerjisinden üretilen elektrik, toplam elektrik üretiminin yüzde 13’üne ulaşacak. Bu hedeflere ulaşmak için beş öneri sıralanıyor. 

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Intersolar Europe 2016 Fuarı’nda Letting in the Light: How Solar Photovoltaics Will Revolutionize thi Electricity System başlıklı bir rapor yayınladı. 

Rapora göre güneş enerjisinin elektrik üretimi içindeki payı giderek artacak. Halen yüzde 2 seviyesinde bulunan, toplam elektrik üretimi içindeki solar elektriğinin payının 2030 yılında yüzde 13’e ulaşması bekleniyor. Halen 227 GW seviyesindeki kurulu gücün 2030 yılına kadar 1.760-2.500 GW arasına ulaşacağı tahmin ediliyor. 

IRENA’nın analistleri güneş ve rüzgar sektöründe maliyet düşüşünün devam edeceğini ifade ederken, IRENA Genel Sekreteri Adnan Z. Amin “Fotovoltaik sektöründe gelecek 10 yılda fiyatların yüzde 59 düşeceğini bekliyoruz. Bu durum, başka faktörlerin de etkisiyle birlikte küresel güneş enerjisi sektörünün çok hızlı büyümesine yol açabilir” dedi. 

HEDEFE ULAŞMAK İÇİN BEŞ ÖNERİ 

Raporda 2030 yılında üretilen elektriğin yüzde 13’üne ulaşmak için gelecek 14 yılda yeni devreye alınacak ilave fotovoltaik kurulu gücünün  her yıl ortalama iki misli büyümesi gerekecek. Raporda, bu kapasite artışlarını kolaylaştırmayı sağlayabilecek önerilere de yer veriliyor. Söz konusu öneriler şöyle sıralanıyor: 

a) Yeniliklere ve yeni gelişmelere siyasetin de adapte olması

b) Hükümetlerin sürekli Ar-Ge faaliyetlerine destek olması

c) Küresel standartların geliştirilmesine ve bunların uygulanması

d) Pazarların birbirine uyumlu olması

e) Akıllı şebeke ve depolama gibi yardımcı teknolojilerin kullanımı

ELEKTRİK TALEBİ YÜZDE 50 ARTACAK

IRENA’nın hazırladığı rapor güneş enerjisi sektörünün geleceğine yönelik genel bir perspektif çiziyor. Rapordaki başka ana konular: teknoloji, ekonomi, uygulama, altyapı ve siyaset. Ayrıca rapor üretim kapasitesi, maliyet, yatırım, istihdam ve çevre konularında veri ve istatistikler içeriyor. Dünya çapında 2030 yılına kadar gelişmekte olan ülkelerin pazarların büyümesinden dolayı elektrik talebin yüzde 50 artacağı öngörülüyor. IRENA Genel sekreteri Amin’e göre bu talep artışını karşılayabilmek, küresel kalkınma ve sürdürülebilirlik hedeflerini yakalayabilmek için hükümetlerin güneş enerjisi teknolojilerinin tüm potansiyelinin değerlendirilmesine yönelik politikalar izlemesi gerekecek.

Önceki ve Sonraki Haberler