1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım Avusturya’ya geri döndü

Güney Akım Avusturya’ya geri döndü

Enerji Günlüğü – Gazprom ve OMV Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kesiminin gerçekleştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı.Gazprom...

Güney Akım Avusturya’ya geri döndü

Enerji Günlüğü – Gazprom ve OMV Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kesiminin gerçekleştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladı.

Gazprom yayınladığı basın duyurusu ile dün Gazprom Genel Merkezinde İdare Kurulu Başkanı Aleksey Miller ile OMV Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gerhard Roiss arasında düzenlenen çalışma toplantısında Güney Akım doğalgaz boru hattının Avusturya kesiminin gerçekleştirilmesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzaladıklarını açıkladı.

İmzalanan mutabakat zaptında taraflar, Güney Akım doğalgaz boru hattının, yıllık 32 milyar metreküp kapasiteli Avusturya kesiminin yapımı yönündeki iradelerini ortaya koydu. Hat, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısından başlayacak, Sırbistan ve Hırvatistan’ı geçerek Avusturya Baumgarten’da sonlanacak.

İnşaat için gerekli tüm izinlerin 2015 yılı sonuna dek alınması ve doğalgaz sevkiyatının 2017’de başlaması öngörülüyor. Doğalgaz boru hattının Avusturya kesimi 2018 yılının Ocak ayına dek tam kapasiteyle işletime girmiş olacak.

Aleksey Miller konuya ilişkin olarak, “Güney Akım Projesinin yapımının gerekliliği ve Avrupa için yararı kuşku götürmez. Güney Akım Projesinin Avrupa’daki tüketiciler açısından enerji güvenliğini pekiştirmesi amaçlanıyor. Bu her daim Gazprom’un en büyük önceliği olmuştur. Gazprom veOMV, 2010 yılı Nisan ayında Rusya ve Avusturya arasında imzalanan hükümetlerarası anlaşmayla uluslararası hukuk çerçevesinde projenin uygulanmasının temellerini halihazırda sağlam bir şekilde atmış bulunuyor.” dedi.

OMV CEO’su Gerhard Roiss ise, "Bu Avusturya’nın doğalgaz arz güvenliğinde büyük bir artışa işaret eden önemli bir adım. Ayrıca, Baumgarten’ın Orta ve Doğu Avrupa’da kilit bir ticaret üssü olma niteliğini daha da pekiştiriyor. Avrupa enerji arz güzergahlarını çeşitlendirmek yönündeki bu adımın başarısında Gazprom’la 50 yıla yaklaşan ortaklığımız rol oynadı,” dedi.

Gerhard Roiss ayrıca Avusturya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner’ın taraflarınGüney Akım Projesinin Avusturya’da da uygulanması yönündeki çabalarına verdiği desteği ifade eden mektubunu da Aleksey Miller’a iletti.

Mutabakat Zaptı ayrıca Gazprom’un Orta Avrupa Doğalgaz Ticaret Merkezi’ne katılımına ve OMV’nin Avusturya arz güvenliğini artırmak için Gazprom’a depolama kapasitesi sağlamasına ilişkin hükümler öngörüyor.

GAZPROM VE OMV İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Önceki ve Sonraki Haberler