1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Güney Akım’da maliyetler yeniden iki kat artıyor

Güney Akım’da maliyetler yeniden iki kat artıyor

Enerji Günlüğü – Gazprom Güney Akım Doğalgaz Projesi’nin bir parçası olan Güney Koridor Projesinin maliyetinin 6 milyar Euro artarak 18.5 euro’yu...

Güney Akım’da maliyetler yeniden iki kat artıyor

Enerji Günlüğü – Gazprom Güney Akım Doğalgaz Projesi’nin bir parçası olan Güney Koridor Projesinin maliyetinin 6 milyar Euro artarak 18.5 euro’yu bulacağını kaydetti.

Rusya’nın dev enerji şirketi Gazprom, Avrupa’ya güneyden doğrudan ulaşım sağlayacak Güney Akım Boru Hattı’na doğal gaz sağlayacak olan Güney Koridor Projesi maliyetinin 12.5 milyar euro’dan 18.5 euro’ya çıkacağını kaydetti. Gazprom şirketi, böylece Güney Akım Doğalgaz Projesi’nin toplam maliyetinin 56 milyar avroyu bulacağını belirtti.

GÜNEY AKIM TOPLAM MALİYET 27 MİLYAR EURO ARTARAK 56 MİLYAR AVROYU BULACAK

Gazprom başlangıçta Güney Akım doğalgaz boru hattı için, Belarus ve Ukrayna’yı by-pass edecek Karadeniz altından geçecek boru hattı ve Avrupa ulaşım hatları dahil toplam maliyeti16 milyar Euro olarak öngörmüş, ardından bu miktarı yükselterek 29 milyar Euro’ya çıkartmıştı. Son öngörü ise 27 milyar Euro’luk artışla neredeyse bunu iki katına denk geliyor.

GÜNEY AKIM BORU HATTI OLMADAN BU İKİ PROJENİN DE İŞLEVİ YOK

Güney KoridoruYamal Megaprojesi’nin bir parçası olan Bovanenkovo-Ukhta-Pochinki Boru Hattı ile beslenecek.Bovanenkovo-Ukhta-Pochinki Boru Hattı’nın son noktası olan Pochinki kompresör istasyonu Güney Koridoru’nun başlangıç noktası olacak.

Resmi olarak yayınlanan proje maliyetlerine göre, Bovanenkovo-Pochinki bağlantı maliyeti en az 18.5 milyar euro olarak tahmin ediliyor. Gazprom bu yatırımı genel sistem giderlerinin bir parçası olarak değerlendirmeyi tercih ediyor. Bu yatırımla sermaye giderlerinini yaklaşık üçte ikisi Rusya’nın müşterilerine paylaştırılabilecek ve böylece de Rusya’da daha yüksek gaz fiyatı için daha kolay lobi çalışması yürütülebilecek. Ancak Güney Akım Boru Hattı olmadan bu iki projenin de işlevi yok. Gazprom Güney Akım Projesi ile Pochinki’ye gaz tedariğini Bovanenkovo’dan Yamburg’akısa bir bağlantı ile ve Batı Sibirya’daki mevcut Boru Hatlarından sağlayabilecek.

MALİYETİN 46 MİLYAR EURO’LUK KISMI GAZPROM TARAFINDAN KARŞILANACAK

Güney Akım Projesinin onu besleyen hatlarla birlikte toplam maliyeti ve finansman giderleri 56 milyar Euro’yu buluyor. Bu maliyetin yaklaşık 46 milyar Euro’luk kısmı Gazprom tarafından, kalanı da diğer ortaklar tarafından ödenecek. Bu yatırım doğal gaz iletim maliyetlini arttıracak ve Gazprom’un hissedarlarının karlarını azaltacak.

Önceki ve Sonraki Haberler