1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Hatem: Finansmanda en sorunsuz sektör rüzgar

Hatem: Finansmanda en sorunsuz sektör rüzgar

Garanti BBVA Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Yapılandırma Direktörü Emre Hatem, Türkiye rüzgar enerjisi sektörüne finanse ettikleri 2.500 MW’lık projelerin tamamının kredilerini sorunsuz ödediğini ve finansmanda en sorunsuz sektörün rüzgar olduğunu

Hatem: Finansmanda en sorunsuz sektör rüzgar

Enerji Günlüğü - Garanti BBVA Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Yapılandırma Direktörü Emre Hatem, Türkiye rüzgar enerjisi sektörüne finanse ettikleri 2.500 MW’lık projelerin tamamının kredilerini sorunsuz ödediğini ve finansmanda en sorunsuz sektörün rüzgar olduğunu söyledi.

8. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin ikinci gününde konuşan Garanti BBVA Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Yapılandırma Direktörü Emre Hatem, Türkiye’nin enerjide bir başarı hikayesi yarattığını, şampiyon sektörün de rüzgar olduğunu söyledi. “Finanse ettiğimiz 2.500 MW’lık projelerin tamamı kredilerini sorunsuz ödüyor” şeklinde konuşan Emre Hatem, “Finansmanda en sorunsuz sektör rüzgar sektörü. Demek ki finanse ettiğimiz rüzgar sektöründe işler iyi gidiyor. Bu durum bankaların bundan sonra da sektöre olumlu bakmaya devam edecekleri anlamına geliyor” dedi.

YAPILANDIRMADA DÜŞÜK PETROL FİYATLAR ETKİLİ

Enerji sektöründe yaşanan yeniden yapılandırma sorunlarının arkasında arz-talep dengesine bağlı düşük fiyatların önemli bir faktör olduğunu kaydeden Hatem, bunun temel nedeninin de petrol fiyatlarında özellikle 2015-2018 arasındaki beklenmedik ve çok hızlı düşüşler olduğunu vurguladı. 

Hatem, “Biz bankalar olarak arz fazlasının olacağını öngördük ve temkinli davrandık çünkü bir dönem bize yağmur gibi proje yağıyordu. Bu nedenle seçici olduk. Bugün bazı projelerin yapılandırılması gerekiyorsa buradaki en büyük sorun bence arz talep dengesinden ziyade petrol fiyatlarındaki düşüştür” şeklinde konuştu. 

YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI ARTACAK

Bundan sonra büyük ölçekli ve sıfırdan bir doğalgaz ya da termik santral yatırımı olacağına çok ihtimal vermediklerini belirten Emre Hatem, önümüzdeki 6 yıl boyunca toplamda 15 bin MW’lık yenilenebilir enerji yatırımının devreye girmesini beklediklerini söyledi. Hatem, “Oranları tartışabiliriz ama biz ekonominin büyüyeceğine inanıyoruz. Bu yatırımlar yapılsa bile artan tüketimle birlikte en geç 2025 yılına kadar mevcut arz fazlası durumu ortadan kalkabilir” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler