1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Hatem: Yeni alım garantisi avro üzerinden olmalı

Hatem: Yeni alım garantisi avro üzerinden olmalı

Garanti BBVA Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Yapılandırma Direktörü Emre Hatem, yeni dönemde yenilenebilir enerji alım garantisinin avro üzerinden verilmesinde fayda olduğunu söyledi.

Hatem: Yeni alım garantisi avro üzerinden olmalı

Enerji Günlüğü - Garanti BBVA Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Yapılandırma Direktörü Emre Hatem, yeni dönemde yenilenebilir enerji alım garantisinin avro üzerinden verilmesinde fayda olduğunu söyledi.

GÜYAD tarafından düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Finansmanı Zirvesi’nde banka temsilcileri yenilenebilir enerjilerin finansmanı konusunu masaya yatırdı. YEKDEM’in devam etmesinin enerji sektörünün büyümesi için gerekli olduğunu belirten Garanti BBVA Kurumsal Krediler ve Proje Finansmanı Yapılandırma Direktörü Emre Hatem, şu an en düşük faizin avroda olduğunu ve yeni dönemde alım garantisinin de avro üzerinden verilmesinde fayda olduğunu söyledi.

Hatem, “Yeni dönem için alım garantisinin fiyat seviyesi, para birimi ve garantinin sabit mi yoksa piyasa takas fiyatına (PTF) mı bağlı olacağı üç önemli konu. Yeni dönemdeki alım garantisi PTF’ye endeskli olursa, bankaların bu projeleri finanse etmesi zorlaşır. Şu an en düşük faiz avroda ve yeni dönemde alım garantisinin de avro üzerinden verilmesinde fayda olduğunu görüyoruz. Ayrıca, yenilenebilir enerji projelerindeki ekipmanların çoğunlukla Avrupa’dan ithal edildiğini düşündüğümüzde, maliyetler dolara göre daha düşük çıkıyor” ifadesini kullandı. 

SEKTÖRDE 45 MİLYAR DOLARLIK BİR KREDİ BAKİYESİ OLUŞTU

Türkiye İş Bankası Kurumsal Krediler Tahsis Bölüm Müdürü Can Yücel de, “95 milyar dolarlık yatırım bütçesinin 70 milyar doları bankalarca fonlandı. Ağırlıklı bölüm ise YEKDEM. Bankaların önemli oranda tahsilat yaptığı sektörde 45 milyar dolarlık bir kredi bakiyesi oluştu. Bu çok önemli. Sektör her halükarda mevcut kapasitenin kalitesini muhafaza etmek ve teknolojiye ayak uydurmak için büyümek zorunda. Kredi portföyümüz içinde enerjinin ağırlığının aynı şekilde devam edeceğini düşünüyoruz” analizini yaptı.

VADE VE FİYAT BİRBİRİYLE ÇALIŞIYOR OLMALI

Akbank Kurumsal ve Yatırım Bankacılığı Bölüm Başkanı Hakan Birhan “Vadenin yeterli olması lazım. Fiyatın sabit ve vadenin uzun olması durumunda kaynakları daha rahat ayırabiliyoruz. Vade ve fiyatın birbiriyle çalışıyor olması çok önemli. Mevzuat da çok net, az değişen bir mevzuat olmalı” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞ VE RÜZGAR KREDİ ÖDEME SORUNU OLMAYAN PROJELER

“YEKDEM bankacıların sisteme olan güvenini ve inancı perçinledi. Proje finansmanı bankacılar olarak görmek istediğimiz sabit fiyattan uzun vadeli satın alım garantisi” diyen Yapı Kredi Bankası Proje ve Yapılandırılmış Finansman Direktörü Hale Tunaboylu Yayla ise, rüzgar ve güneşin son derece sağlıklı giden, kredi ödeme sorunu olmayan projeler olduğunu belirtti. Tunaboylu Yayla, “10 yılı aşkın süreleri kapsayan uzun vadeli finansman garantileri bu desteği sürdürülebilir kılar” şeklinde konuştu.

YILMAZ: TEK MODEL YEKDEM OLMAMALI

Bugün Türkiye’de rüzgar enerjisinde 8 bin, güneş enerjisinde 6 bin MW’lık kapasitelerin oluşmasında YEKDEM’in önemli bir payı olduğunu söyleyen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da etkinliğin açılışında yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin enerji yatırım kültürünü değiştirdik, buna paralel finansman kültürünü de değiştirmemiz gerekli. Yeni modeller üretmeliyiz. Türkiye enerji sektöründe yatırımların küçülerek tabana yayılmasını arzu ediyoruz. YEKDEM’i destekliyoruz ancak tek model YEKDEM olmamalı. Yeni finansman modellerine dair çalışmalar yapılmalı” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler