1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Hindistan, İran`ın petrol parasını Halkbank`tan ödeyecek

Hindistan, İran`ın petrol parasını Halkbank`tan ödeyecek

Enerji Günlüğü - Hindistan ve İran, yeniden başlayacak petrol ödemelerini Halkbank üzerinden yapma seçeneğini görüşecek.Reuters’ın haberine göre,...

Hindistan, İran`ın petrol parasını Halkbank`tan ödeyecek

Enerji Günlüğü - Hindistan ve İran, yeniden başlayacak petrol ödemelerini Halkbank üzerinden yapma seçeneğini görüşecek.

Reuters’ın haberine göre, İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Golamali Kamyab'ın başkanlığında bir İran heyeti, 13 Aralık'a kadar görüşmelerde bulunmak üzere Hindistan'da bulunuyor. Hindistan ve İran yetkilileri bu hafta bir araya gelerek Batılı ülkelerin Tahran üzerindeki yaptırımlarını kısmen çözmelerinin ardından, Hindistan'ın aldığı petrolün ödemelerinin Halkbank üzerinden yapılıp yapılmayacağını görüşecekler.

Hindistan'da iki resmi yetkilinin verdikleri bilgiye göre, iki ülke petrol ödemelerinin döviz cinsinden ödemesinin nasıl başlatılacağı konusunu ve bu kapsamda, ödemelerin kısmen Euro olarak bir Türk bankası üzerinden yapılması seçeneğini ele alacak.

Sektör kaynakları, Kasım sonu itibariyle Hindistan'ın İran'a petrol borcunun 2.2 milyar dolar olduğunu, bunun yanı sıra İran'ın UCO bankasındaki hesabında da bekleyen 4 milyar dolar bulunduğunu söylediler.

EKİM AYINDA İRAN TALEP ETMİŞTİ

İran Ekim ayı ortasında, büyük devletlerle nükleer anlaşmaya varılmasından önce, Hindistan'daki rafinerilerden, ithal ettikleri İran petrolü için ödemelerini euro olarak Halkbank üzerinden başlatmalarını istemişti. Ancak rafineriler henüz Hint hükümetinden bu konuda bir talimat almadılar.

Hindistan 2012 ortasında İran ham petrolü için ödemelerinin yüzde 55'ini Halkbank aracılığıyla yapıyordu. Ödemelerin kalanı ise Hint bankası UCO eliyle rupi cinsinden yapılıyordu.

Ancak Halkbank kanalı, İran'ın sattığı petrole karşılık aldığı parayı ülkeye getirmesine engel olan yeni yaptırımların kabul edilmesiyle kapanmıştı.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler