1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Hollanda trenleri rüzgar elektriği ile çalışacak

Hollanda trenleri rüzgar elektriği ile çalışacak

Enerji Günlüğü - Hollanda'da trenler 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle tamamen rüzgar enerjisinde üretilen elektriği kullanmaya başladı. Tükettiği elektriğin...

Hollanda trenleri rüzgar elektriği ile çalışacak

Enerji Günlüğü - Hollanda'da trenler 1 Ocak 2017 tarihi itibariyle tamamen rüzgar enerjisinde üretilen elektriği kullanmaya başladı. 

Tükettiği elektriğin yarısından fazlasını (yılda 7.4 milyar kilovatsaat) rüzgar enerjisinden sağlayan Hollanda, şimdi de trenlerde kullandığı elektriğin tamamını rüzgar elektriğinden sağlamaya başladı. Hollanda devlet demiryolu şirketi Nederlandse Spoorwegen'in (NS) elektrik şirketi Eneco ile yürüttüğü proje sayesinde ülkede tüm tren seferleri rüzgar enerjisinden elde edilen elektrikle yapılacak. 

PROJE HEDEFİNE BİR YIL ERKEN ULAŞTI

Geçen yıl imzalanan ve 2018 yılı Ocak ayında başlaması öngörülen anlaşma tam bir yıl erken yürürlüğe girdi. Hollanda genelinde rüzgar enerji santrali kurulumlarının hızla artması bu sonucun doğmasına yol açtı. 

Trenler için ihtiyaç duyulan elektrik Belçika, Finlandiya ve Hollanda’da kurulan yeni rüzgar enerjisi santrallerinden sağlanıyor. Tek bir rüzgar türbini bir saat çalışarak trenlerin 120 mil yol katetmesine yetecek kadar elektrik üretebiliyor.

Günde 5 bin 500 tren seferi düzenleyen NS’nin ortalama 600 bin civarı yolcu taşıdığı, bunun için yılda 1.2 milyar kilovatsaat elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğu belirtildi. 

Rüzgar elektriğinin kullanılmasıyla yolcu başına enerji kullanımının 2020 yılına kadar 2005 yılı düzeyinden yüzde 33 oranında düşeceği öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler