1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran petrol üretimini dondurmayacak

İran petrol üretimini dondurmayacak

Enerji Günlüğü -  İran'ın petrol üretiminde her hangi bir dondurmaya gitmeden önce yaptırımlar öncesindeki üretim seviyesine geri dönmek istediği...

İran petrol üretimini dondurmayacak

Enerji Günlüğü -  İran'ın petrol üretiminde her hangi bir dondurmaya gitmeden önce yaptırımlar öncesindeki üretim seviyesine geri dönmek istediği ifade edildi. 

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, bugün İran'ın başkenti Tahran'da Rusya-İran hükümetler arası dialog komisyonunun tohlantısına katılmasının ardından yaptığı açıklamada, İran'ın üretim seviyesini yaptırımlar öncesindeki düzeye çıkarmadan üretimi dondurmayı kabul etmediğini ve Rusya'nın İran'ın bu duruşunu makul karşıladığını söyledi. 

İRAN OLMADAN DA ÜRETİM DONDURULABİLİR

Novak, Rusya'nın İran'ın özel bir durumu olduğunu kabul ettiğini belirterek, "OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan üreticiler büyük olasılıkla Nisan ayında, muhtemelen Doha'da toplanarak üretimin dordurulmasını ele alacaklar. İran Petrol Bakanı Zanganeh'in de bu toplantıda yer almasını uuyorum. Ancak İran olmadan da petrol üretiminin dondurulmasının çalışması mümkün. Nisan ayında yapılacak toplantıda üretimin dondurulması konusunda nihai bir karar alınabilir. Petrol piyasası şu anda daha dengeli, ancak eğer üretimin dondurulması konusunda anlaşma sonuçlandırılamaz ise daha büyük oynaklık gelebilir" dedi.

İran ve Rusya'nın cari petrol fiyatının petrol piyasalarındaki cari durumu yansıtmadığı görüşünü paylaştıklarını ifade eden Novak, petrol fiyatının yıl sonuna kadar 40-50 dolar/varil aralığında olabileceğini de vurguladı. 

İRAN RUSYA İLE ENERJİ TAKASI İSTİYOR

Öte yandan Aleksander Novak ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan  İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, İran'ın Rusya ile petrol ve gaz takas mekanizması alanında işbirliği yapmak istediğini söyledi. 

Zanganeh, "İran ve Rusya petrol ve gaz takası ve ticaret alanlarında uygun işbirlikleri yapabilirler" diye konuştu. 

Rusya ve İran petrol ve gaz takasını yıllardır müzakere ediyorlar. Müzakerelerde Rusya'nın kuzey İran'a petrol ve gaz sağlaması, İran'ın da güneydeki sahalardan Rusya'nın Körfez'deki müşterilerine petrol ve gaz göndermesi ele alınıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler