1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Devlet elektrikte bazen serbestlikten kaçabiliyor

Devlet elektrikte bazen serbestlikten kaçabiliyor

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Birol Ergüven, elektrik sektöründe özel sektörün hareketleri tahmin edilebilirken devletin her...

Devlet elektrikte bazen serbestlikten kaçabiliyor

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Birol Ergüven, elektrik sektöründe özel sektörün hareketleri tahmin edilebilirken devletin her zaman serbest piyasa kurallarını uygulamayabildiğini söyledi.  

ICCI 2017 kapsamında düzenlenen Elektrik Enerjisi Toptan ve Perakende Satış Paneli başlıklı ETD Özel Oturumu’nda elektrik sektöründe rekabet sorunları gündeme geldi. 

Oturum Başkanlığını da yürüten ETD Başkanı Birol Ergüven, “Biz üç aşağı beş yukarı özel sektörün hareketlerini tahmin edebiliyoruz. Ama kamunun hareketlerini öngörmek mümkün değil. Kamu her zaman serbest piysasa kurallarını uygulamayabiliyor. Asıl sorun burada. Santrallerin mülkiyetinden bağımsız olarak serbest piyasa koşullarına göre işletilmesi ve öngörülebilir olması gerekiyor” dedi. 

DOĞALGAZ VERİLERİ BİLİNMELİ 

Aksa Elektrik Genel Müdürü Murat Kirazlı da yaptığı konuşmada elektrik sektöründeki öngörülebilirliğin bulunup bulunmadığını görmek için son altı ayda piyasada yaşananlara bakmakta fayda gördüğünü belirtti. Kirazlı şunları söyledi: 

“Çok ekstrem koşulları yaşadığımız bir altı ay yaşadık. Doğal gaz kesintileri artık alışkanlık oldu. Burada kritik nokta şu. Aynı koşullarda devlet farklı tepkiler verdi. Bu da öngörülebilirlikle ilgili ciddi sıkıntılar doğurdu. Hala doğal gazın girişi çıkışı konusunda detaylı bilgiler yok.” 

ŞEFFAFLIĞIN BU KADARI DA FAZLA 

Murat Kirazlı, sağlıklı bir piyasa için şeffaflık önem taşımakla birlikte Türkiye elektrik sektörüne ilişkin şeffaflık platformunda bu konunun fazla abartıldığını savundu. Kirazlı “Bizim şeffaflık platformumuz fazla şeffaf. Hiç bir yerde görülmeyen ticari sır niteliğindeki bilgiler paylaşılıyor. Doğru bulmuyorum. Eksiklik doğal gaz piyasasında. Oradaki bilgiler eklenmeli. Kamu santralleriyle ilgili çalışma rejiminin paylaşılması çok önemli değil, onların devletin karına, sadece bir ticari işletme gibi çalışması yeterli” diye konuştu. 

ÖNGÖRÜLEMEZLİĞİN MALİYETİ YÜKSEK

ETD Başkan Yardımcısı ve Enerjisa Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ Genel Müdürü Armanç Ekinci ise piyasadaki bilgilerin eş zamanlı olarak ve adil şekilde paylaşmasını istedi. Sağlıklı bir fiyat oluşumu için tek bir oyuncunun fiyatı belirlememesi gerektiğinin altını çizen  Ekinci “Öngörülebilir olmamak bize neye maloluyor? 2017 yılında 1000 TWh’lerde falan takılıp kalacağız. Ticareti geliştiremiyoruz” dedi. 

Elektrik tarifesindeki bilinmezliklerin de ticaretin önündeki bir başka engel olduğunu vurgulayan Armanç Ekinci şöyle dedi: 

“Kamu kurumlarının bilgileri şeffafça paylaşması gerek. Özel sektör tarafında da sıkıntı var. Kendi risklerini yönetebilmek için müşterilere gidip direkt satış yaptılar. Aslında kendilerini hedge edebilirlerdi. Piyasaya daha fazla katılmaları gerekiyor.” 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Elektrikçilerin rekabet savaşı: Kesme hakkımız engellenemez!

Önceki ve Sonraki Haberler