1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yunanistan elektriğini özelleştiriyor

Yunanistan elektriğini özelleştiriyor

Enerji Günlüğü - Yunanistan parlamentosu, turistik adalarda enerji güvenliğini sağlamak ve yatırım çekmek amacıyla elektrik ADMIE'nin özelleştirilmesini...

Yunanistan elektriğini özelleştiriyor

Enerji Günlüğü - Yunanistan parlamentosu, turistik adalarda enerji güvenliğini sağlamak ve yatırım çekmek amacıyla elektrik ADMIE'nin özelleştirilmesini onayladı.

Yunanistan parlamentosu, yatırımcıların Yunanistan şebeke operatörü ADMIE'nin hisselerinin %66'ya kadar olan kısmını alarak özelleştirilmesine olanak sağlayan kanunu onayladı.

Onaylanan kanunla yatırımcılar, Yunanistan şebeke operatörü ADMIE'de %66'ya kadar hisse alabilecekler.

2,5 MİLYAR EURO YATIRIMI KARŞILAYAMAYIZ

Enerji Bakanı Yannis Maniatis, elektrik şebekesini adalara ve İtalya gibi komşu ülkelere genişletmek için gereken 2,5 milyar Euro yatırımı kendilerinin karşılayamayacağını söyledi.

Turistik Yunan adaları, ana karadaki şebekeyle bağlantıları bulunmamaları sebebiyle elektrik ihtiyaçlarını adada kurulu, petrol tüketen tesislerden karşılıyor. Maniatis, 'Her yıl adalarda yakmak için dizel ağır yakıtlara 1 milyar Euro harcıyoruz' dedi. Yeni bağlantılarla Yunanistan, adalarda güneş ve rüzgar enerjisi de üretebilecek.

AB YASALARI ŞEBEKE OPERATÖRLERİNİN ENERJİDEKİ DİĞER FAALİYETLERDEN AYRI OLMALARINI ŞART KOŞUYOR

ADMIE'nin özelleştirilmesi, Yunanistan'ın AB ve IMF'ten aldığı 240 milyar Euro'luk kurtarma paketinin şartlarından biri değil. Ancak Avrupa Birliği'nin enerji yasaları, şebeke operatörlerinin enerji alanındaki diğer faaliyetlerden bağımsız, ayrı şirketler olmasını şart koşuyor.

Yunanistan geçtiğimiz yıl doğalgaz şebeke operatörü DEFSA'yı, 400 milyon Euro'ya azeri Socar şirketine satmayı kabul etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler