1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: 2019'da enerji kaynaklı küresel emisyon artışı durdu

IEA: 2019'da enerji kaynaklı küresel emisyon artışı durdu

IEA, 2019'da enerji kaynaklı küresel karbondioksit emisyonunun büyümeyi durdurarak 33 gigatonda sabit kaldığını açıkladı.

IEA: 2019'da enerji kaynaklı küresel emisyon artışı durdu

Enerji Günlüğü - IEA, 2019'da enerji kaynaklı küresel karbondioksit emisyonunun büyümeyi durdurarak 33 gigatonda sabit kaldığını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) raporuna göre, yaygın artış beklentilerine rağmen küresel enerji kaynaklı karbondioksit emisyonları 2019'da büyümeyi durdurdu. Rapora göre iki yıllık büyümenin ardından, dünya ekonomisinin % 2,9 oranında genişlemesine rağmen, 2019 yılında küresel emisyon 33 gigatonda sabit kaldı. IEA bunun başlıca nedenleri, gelişmiş ekonomilerde yenilenebilir kaynaklarının (esas olarak rüzgar ve güneş) genişleyen rolü, yakıt konusunda kömürden doğalgaza geçiş ve daha yüksek nükleer enerji üretimi. 

EMİSYON ARTIŞININ DURMASININ NEDENLERİ

Diğer faktörler arasında bazı ülkelerde daha ılıman hava ve bazı gelişmekte olan piyasalarda daha yavaş ekonomik büyüme olduğu ifade edildi. Ayrıca bazı ülkelerde havaların daha yumuşak seyretmesi ve bazı gelişmekte olan pazarlardaki büyümenin yavaşlaması da diğer nedenler arasında gösterildi.

IEA verilerine göre, 2019'da gelişmiş ekonomilerdeki emisyonlardaki önemli düşüş, başka yerlerde de büyümeyi dengeledi. ABD, 140 milyon ton veya % 2,9 düşüşle ülke bazında en büyük emisyon düşüşünü kaydetti. ABD emisyonları, 2000 yılındaki zirveden neredeyse 1 gigaton düştü. Avrupa Birliği'ndeki emisyonlar, 2019 yılında enerji sektöründeki düşüşler nedeniyle 160 milyon ton veya % 5 düştü.

2019’UN EMİSYONDA TEPE NOKTASI OLDUĞUNDAN EMİN OLMALIYIZ

IEA İcra Direktörü Dr. Fatih Birol konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Şimdi, 2019'un sadece büyümede bir duraklama yaşanan bir yıl değil, aynı zamanda küresel emisyonlarda kesin bir tepe noktası olarak hatırlanmasından emin olmak için çok çalışmalıyız" dedi. Birol bunu başarmak için enerji teknolojilerine sahip olunduğunu ve bunların tamamının kullanılması gerektiğini de kaydetti. 

Enerji Günlüğü

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler