1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: Hava kirliliğine bağlı ölümler keskin bir şekilde artabilir

IEA: Hava kirliliğine bağlı ölümler keskin bir şekilde artabilir

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) hava kirliliğine bağlı hastalıklardan dolayı ölümlerin keskin bir şekilde artabileceği uyarısında...

IEA: Hava kirliliğine bağlı ölümler keskin bir şekilde artabilir

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) hava kirliliğine bağlı hastalıklardan dolayı ölümlerin keskin bir şekilde artabileceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanan özel rapora göre, hava kirliliğine bağlı hastalıklardan dolayı ölümler eğer enerji sektörü emisyonu azaltmak için daha büyük bir çaba içine girmezse keskin bir şekilde artacak.

Dünya Sağlık Örgütü'nn 2012 yılı verilerine göre her yıl 6,5 milyon insan hayatını kaybediyor. IEA bu rakamın hızla artabileceği uyarısında bulunuyor. Rapora göre, hava kirliliğine bağlı premetüre ölümlerin bugünkü sayısı olan 3 milyondan 2040 yılına kadar 4.5 milyona çıkabilir ancak önlemler alınırsa bu rakam 3 milyona düşebilir. 

Raporda, hava kirliliğinin, tansiyon, kötü beslenme ve sigaranın ardından insan sağlığı için dördüncü büyük tehdit olarak gösterildiği ortaya çıktı. 

Enerji santralleri, fabrikalar ve otomobiller hava kirliliğine neden olan başlıca unsurlar olarak gösterilirken, kapalı alanlardaki kirliliğe ise özellikle geri kalmış ülkelerdeki yemek pişirmeye yarayan ilkel ve standart dışı ocakların yol açtığı kaydedildi.

2040'A KADAR HAVA KİRLİLİĞİ YARIYA İNEBİLİR

Rapora göre, mevcut enerji teknolojileri ve politikaları insan sağlığının dördüncü büyük tehdidini oluşturan hava kirliliğini 2040 yılına kadar yüzde 50 azaltabilir. Bunun için de elektrik üretiminde fosil yakıtların yerine doğalgazın kullanılması önemli rol oynayabilir. 

TÜRKİYE'DE HAVA KİRLİLİĞİ

Türkiye’deki hava kirliliğinde durum hiç iç açıcı görünmüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kalite limiti dikkate alındığında, Türkiye’de 81 ilin 41’inde bu limitin aşıldığı görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler