1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. IEA: Küresel doğalgaz piyasaları 2020’de talep şoku yaşayacak

IEA: Küresel doğalgaz piyasaları 2020’de talep şoku yaşayacak

IEA, küresel doğalgaz talebinin Covid-19 salgını ve ılıman kış mevsiminin etkisiyle 2020 yılında yüzde 4 oranında azalarak en büyük talep şokunu yaşamasını bekliyor. 

IEA: Küresel doğalgaz piyasaları 2020’de talep şoku yaşayacak

Enerji Günlüğü - IEA, küresel doğalgaz talebinin Covid-19 salgını ve ılıman kış mevsiminin etkisiyle 2020 yılında yüzde 4 oranında azalarak en büyük talep şokunu yaşamasını bekliyor. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı Covid-19 salgınının küresel gaz piyasaları üzerindeki etkilerini inceleyen yeni raporuna göre, 2020 yılında Covid-19 pandemisinin vurduğu doğalgaz piyasaları şimdiye kadarki en büyük talep şokunu yaşayacak. Ayrıca ılıman geçen kış mevsiminin de etkisiyle küresel doğalgaz talebinin 2020 yılında bir önceki yıla göre % 4’e varan oranda, yani 150 milyar metreküp düşmesi bekleniyor. Bu talep düşüşü ise 2008 mali krizinden sonra yaşanan talep düşüşünün iki katı.

TÜKETİMİN %75’İ ANA GAZ PAZARLARINDA

Doğalgaz talep düşüşünden tüm bölgeler etkilenecek. Tüketimdeki azalmanın yüzde 75’i ise Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Avrasya’daki ana gaz pazarlarında yaşanacak. 

Sektörel bazda gaz talep azalmasının en fazla etkileyeceği sektör elektrik üretimi sektörü olacak. Talep düşüşünün yarısı elektrik üretiminde yaşanacak. Elektrik üretim sektörünü konut ve ticaret sektörü ile sanayi sektörü izleyecek. 

2021 YILINDA KADEMELİ TOPARLANMA BEKLENİYOR

IEA, doğalgaz talebinin 2021'de kademeli olarak toparlanmasını bekliyor. Ancak orta vadede yüksek belirsizlik nedeniyle, Covid 19 krizinin doğalgaz piyasaları üzerinde daha uzun süreli etkileri olacağını tahmin ediyor. 2020 büyüme krizinin yansımaları, 2025 yılına kadar yıllık 75 milyar cm'lik yıllık talep kaybına yol açacak. Bu da 2025’te küresel talep artışını 2019'daki yıllık küresel talep artışı ile aynı miktarda kalması anlamına geliyor.

LNG KAPASİTE FAZLASI RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

Sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG), küresel gaz ticareti büyümesinin arkasındaki ana itici güç olması bekleniyor. Ancak, LNG ihracat kapasitesini arttıracak yeni yatırımların beklenen arz büyümesinden daha fazla olması nedeniyle kapasite fazlası riskiyle karşı karşıya olduğu kaydediliyor.

Enerji Günlüğü 

Etiketler : , , ,