1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Küresel elektrik talebi bu yıl yüzde 2 azalacak

IEA: Küresel elektrik talebi bu yıl yüzde 2 azalacak

IEA, küresel elektrik talebinin bu yıl Covid krizi nedeniyle yüzde 2 oranında azalacağını tahmin ediyor.

IEA: Küresel elektrik talebi bu yıl yüzde 2 azalacak

Enerji Günlüğü - IEA, küresel elektrik talebinin bu yıl Covid krizi nedeniyle yüzde 2 oranında azalacağını tahmin ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından hazırlanan Aralık ayı Elektrik Piyasası raporunda, 2020 yılında Covid krizi nedeniyle küresel elektrik talebinde toplam %2 gerileme tahmin ediyor. Bu ise 20 yüzyılın ortalarından bu yana kaydedilen en yüksek yıllık talep düşüşü. 

Ayrıca IEA Dünya elektrik tüketiminin yüzde 28’inden sorumlu olan Çin’in ise 2020 yılında yüzde 2 talep artışı ile elektrik talebi artan tek ülke olacağına dikkat çekti. IEA raporuna göre 2019 yılında yüzde 12 oranında düşen elektrik fiyatları da bu yıl ortalama yüzde 28 oranında düşüş kaydedecek.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ %7 ARTACAK

Raporda 2020 yılında yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminde %7 civarında artış beklendiği kaydedildi. Elektrik üretiminde rüzgarın yüzde 29 ve güneşin de yüzde 28 olan mevcut paylarının 2021 yılında da artışını sürdüreceği kaydedildi. Buna karşılık kömür kaynaklı elektrik üretiminin ise bu yıl %5 civarında gerileyerek rekor bir düşüş göstereceği öngörüldü. Ancak kömürden elektrik üretiminin 2021 yılında yüzde 3 civarında artması bekleniyor. 

2020 yılında nükleer kaynaklı elektrik üretiminde %4, gaz kaynaklı üretimde de %2 civarında gerileme tahmin edildi.

Tüm bunların etkisiyle elektrik üretiminden kaynaklanan karbondioksit salımının 2020 yılında yüzde 5 oranında düşeceği tahmin edildi.

2021 YILINDA ILIMLI BİR TOPARLANMA BEKLENİYOR

IEA, gelecek yıl elektrik talebinde ılımlı bir toparlanma olacağını ve %3 büyüme beklediğini belirtti. Raporda, gelecek yıl küresel elektrik talebinde beklenen toparlanmaya Çin ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu gelişen piyasaların öncülük etmesinin beklendiği kaydedildi. Bununla birlikte toparlanma hızının küresel finansal kriz sonrası dönemin ise altında kalacağı öngörüldü.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler