1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA: Küresel emisyon azalışı kalıcı değil

IEA: Küresel emisyon azalışı kalıcı değil

IEA'ya göre salgın nedeniyle yaşanan küresel emisyon düşüşü kalıcı değil ve sıfır emisyon hedefleyen enerji dönüşümünün sadece üçte biri gerçekleştirilebilecek.

IEA: Küresel emisyon azalışı kalıcı değil

Enerji Günlüğü - IEA, pandemi nedeniyle yaşanan küresel emisyon düşüşünün kalıcı olmayacağını ve enerji sektöründe sıfır emisyona erişimi hedefleyen dönüşümün sadece üçte birinin gerçekleştirilebileceğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı Enerji Teknolojisi Perspektifleri 2020 Raporu’nda enerji sektöründe bu yüzyılın ortasına kadar sıfır emisyonun başarılması hedefi ile başlatılan dönüşüm hedefinin ancak üçte birine ulaşılabileceğini bildirdi. Global karbon salımının bu yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını önlemek için uygulanan karantina kararları sayesinde 2019'a göre yüzde 8 azalarak 2010'dan bu yana görülen en düşük seviye ineceğini tahmin eden IEA, ancak bu trendin devam etmesinin beklenmediğini vurguladı.

YENİLENEBİLİR KAPASİTESİ ARTMALI

Küresel iklim değişikliği krizinin önlenmesi ve sıfır emisyon hedeflerine ulaşılabilmesi için yapısal değişiklikler yapılması gerektiğinin altı çizilen raporda, temiz enerji teknoloji yatırımlarının bugünden başlayarak hız kazanması gerektiği kaydedildi. Uluslararası Enerji Ajansı ayrıca, yıllık yenilenebilir enerji kapasitesinin, 2019 yılında ulaşılan rekor seviyenin 4 katına yükselmesi gerektiğini de vurguladı.

Enerji sisteminin global karbon salımının yüzde 55'inden fazlasının ulaştırma, sanayi ve inşaat sektörlerinden kaynaklandığına işaret eden IEA, daha fazla elektrikli aracın yollara çıkması, metal geri dönüşümü ve sanayi ile konutlar için ısınma üretiminin etkisi ile bu oranın büyümesinin beklendiğini ifade etti. IEA, enerji üretiminin 2050'de bugünün 2,5 katı olacağınının tahmin edildiğini belirterek, bunun üretimin her 3 yılda bir ABD'nin yıllık üretimi kadar artmasına denk olduğuna dikkat çekti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler