1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. IEA: Küresel enerji kapasite artışının yüzde 90’ı yenilenebilir

IEA: Küresel enerji kapasite artışının yüzde 90’ı yenilenebilir

IEA, bu yıl küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 198 bin MW seviyesine ulaşarak toplam artışın yüzde 90’ını oluşturacağını duyurdu.

IEA: Küresel enerji kapasite artışının yüzde 90’ı yenilenebilir

Enerji Günlüğü - IEA, bu yıl küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 198 bin MW seviyesine ulaşarak toplam artışın yüzde 90’ını oluşturacağını duyurdu.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yenilenebilir Enerji 2020 (Renewables 2020) raporunu açıkladı. IEA'nın cari politikalar ve piyasa gelişmeleri temelinde yenilenebilir enerjiye ilişkin analizlerin yer aldığı raporda ayrıca, 2020-2022 döneminde yenilenebilir enerji teknolojilerinin durumuna yönelik tahminler de paylaşıldı.

Raporda bu yıl ve gelecek yıl rekor miktarda yenilenebilir enerji kapasitesinin devreye alınmasının, ekonomik daralma ve COVID-19 krizi nedeniyle fosil yakıt kapasitesinin ise düşmesinin beklediği kaydedildi. IEA raporda bu yıl küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin geçen yıla göre yüzde 4 artarak 198 bin MW seviyesine ulaşmasını beklediğini duyurdu. Bu, yenilenebilir enerji kapasitesinde artışın tüm dünya enerji kapasitesinde artışın yüzde 90'ını oluşturacağı anlamına geliyor. 

2020 yılında küresel enerji talebi yüzde 5 azalırken yenilenebilir enerjiye talep ise yüzde 1 oranında artacak.

KÜRESEL YENİLENEBİLİR ENERJİ KAPASİTESİ 2,888 GW

Bu artışla birlikte toplam küresel yenilenebilir enerji kapasitesi 2 bin 888 GW’a ulaşırken, bu yıl en fazla kapasite artışı 107 bin MW ile güneş enerjisinde gerçekleşti. Bu yıl itibarıyla küresel hidroelektrik kapasitesi 1324 GW’a, güneş enerjisi kapasitesi 710 GW’a ve rüzgar enerjisi kapasitesi de 655 GW’a yükselecek. Kalan 199 gigavatlık kapasite ise deniz üstü rüzgar, biyokütle, jeotermal ve diğer kaynaklardan oluşacak.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE EN BÜYÜK ARTIŞ

Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretiminin bu yıl küresel olarak yüzde 7 büyümesini bekleyen IEA, bunun İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük artış olarak kayıtlara geçeceğini belirtti. Yenilenebilir enerji kapasitesinde artışın gelecek yıl neredeyse yüzde 10 olacağını öngören IEA, bunun 2015'ten bu yana görülen en büyük artış olacağını da vurguladı. Bu artışa ise özellikle Avrupa ve Hindistan’ın öncülük edeceği kaydedildi.

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR DÜNYA ELEKTRİĞİNİN ÜÇTE BİRİNİ KARŞILAYACAK

Raporunun sunumunu gerçekleştiren IEA Başkanı Fatih Birol, salgına karşı dirençli olan yenilenebilir enerjinin güçlü bir büyüme gösterdiğini belirterek, "2025'te, yenilenebilir enerji dünyadaki en büyük elektrik üretim kaynağı haline gelecek ve kömürün son 50 yıllık konumunu elinden alacak. Bu dönemde, yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyanın elektriğinin üçte birini karşılaması beklenirken, toplam kapasiteleri ise Çin'in bugünkü elektrik kapasitesinin 2 katına ulaşacak” dedi. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler