1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. IEA: LNG tedarik yapısı 5 yılda yeniden şekillenecek

IEA: LNG tedarik yapısı 5 yılda yeniden şekillenecek

IEA, mevcut LNG sözleşmelerinin yaklaşık üçte birinin 5 yıl içinde sona ereceğini ve ihracat kapasitesinin ise %20 artacağını belirterek, arzı bu gelişmelerin şekillendireceğini açıkladı.

IEA: LNG tedarik yapısı 5 yılda yeniden şekillenecek

Enerji Günlüğü - IEA, mevcut LNG sözleşmelerinin yaklaşık üçte birinin 5 yıl içinde sona ereceğini ve ihracat kapasitesinin ise %20 artacağını belirterek, arzı bu gelişmelerin şekillendireceğini açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı, 2025 yılına kadar LNG arzının düşük sözleşme faaliyetleri, sona eren sözleşmeler ve kapasite artışı ile şekilleneceğini açıkladı. Ajansın yayınladığı 2020 Global Gaz Güvenliği Görünümü’ne göre, mevcut sözleşmelerin yaklaşık üçte birinin (yaklaşık 190 milyar metreküp) 2020 ile 2025 arasında sona ermesi ve ihracat kapasitesinin % 20 oranında artması nedeniyle, LNG tedarikinin yapısı yeniden şekillendirilecek. Bu da piyasa katılımcıları için benzeri görülmemiş bir zorluk ve fırsat yaratacak.

YENİ LNG SÖZLEŞMELERİ YARIYARIYA AZALDI

Rapora göre, aylık küresel LNG ihracatının Ocak ve Temmuz arasında % 17 düşüş gösterdiği bir ortamda, LNG sözleşmeleri 2018'deki en yüksek 95 bcm’den ve geçen yılki 74 milyar metreküpten 2020'nin ilk dokuz ayında yaklaşık 35 milyar metreküpe düştü.

GLOBAL GAZ TALEBİ %3 DÜŞECEK

IEA, 2020 yılında global gaz talebinin % 3 (veya 120 milyar metreküp) düşmesini bekliyor. 2020 için küresel doğal gaz talebinde beklenen düşüşün % 80'inden fazlası ise gaz tüketimindeki düşüşlerin çoğunun gözlendiği Avrupa, Avrasya, Kuzey Amerika ve Asya'daki gelişmiş pazarlardan kaynaklanacak.  

Şimdiye kadar kaydedilen rekor seviyedeki en büyük düşüş olan bu yavaşlamanın ortasında LNG, küresel gaz piyasalarını dengelemede, esneklik ve arz güvenliğini sağlamada merkezi bir rol oynamaya devam ediyor. Doğalgaz arzını dengelemek için esneklik sağlamak zorunda kalan üreticiler için LNG, bu dengelemenin en önemli unsurlarından biri. 

Enerji Günlüğü 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler