1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Petrol talebi hala arz artışının gerisinde

IEA: Petrol talebi hala arz artışının gerisinde

Enerji Günlüğü - IEA, global petrol talebinin kaydettiği hızlı toparlanmaya rağmen hala arz artışının gerisinde kaldığını ve bunun da stokları artıracağını...

IEA: Petrol talebi hala arz artışının gerisinde

Enerji Günlüğü - IEA, global petrol talebinin kaydettiği hızlı toparlanmaya rağmen hala arz artışının gerisinde kaldığını ve bunun da stokları artıracağını açıkladı.

Uluslararası Enereji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı Mart ayı petrol piyasası raporunda global petrol talebinin bu yıl önceki tahminlerden daha hızlı toparlanmasının beklendiğini, ancak arzın hala talepten daha hızlı büyümeyi sürdürmesinin 2018 ilk çeyrekte stoklarda bir yükselişe yol açacağını öngördüklerini bildirdi. 

2018’DE PİYASADA DENGE BEKLENİYOR

Global petrol talebinde büyümenin ABD kaya petrolü üretimindeki artışı telafi edeceğini belirten IEA, 2018'in tamamına bakıldığında piyasanın dengede kalmasını beklediklerini vurguladı. 

IEA, global petrol talebi için büyüme tahminini Şubat ayına göre 90 bin varil/gün artırarak 1,5 milyon varil güne çıkardı. 2017 yılında 97,8 milyon varil/gün olan global talebin 2018'de 99,3 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin etti. Global petrol arzının ise Şubat ayında 97,9 milyon varil/güne gerilediğini belirten IEA, üretimin azalmasına neden olarak Venezuela kaynaklı olarak OPEC'in üretiminin 32,1 milyon varile gerilemesini işaret etti. IEA, Venezuela'nın üretiminin 2 yılda yüzde 50 azaldığına dikkat çekti. 

OPEC dışı petrol arzı için 2018 yılı artış tahminini 1,78 milyon varil/gün olarak koruyan IEA, bu artışın 1,3 milyon varilinin ABD'den geleceğini öngördü. Şubat ayında ABD'nin üretimi 135 bin varil/gün artarak 10,2 milyon varil/gün olarak gerçekleşti.

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler