1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA petrol talebinde daralma tahminini arttırdı

IEA petrol talebinde daralma tahminini arttırdı

IEA, koronavirüs aşı çalışmalarının kısa sürede petrol talebini etkilemeyeceğini belirterek, bu yıl için küresel petrol talebi daralma tahminini günde 400 bin varil arttırdı.

IEA petrol talebinde daralma tahminini arttırdı

Enerji Günlüğü - IEA, koronavirüs aşı çalışmalarının kısa sürede petrol talebini etkilemeyeceğini belirterek, bu yıl için küresel petrol talebi daralma tahminini günde 400 bin varil arttırdı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı aylık petrol raporunda, COVID-19’a karşı aşı geliştirme çalışmalarında gelen olumlu haberlerin, 2021 yılının ikinci yarısına kadar petrol talebinde ciddi bir artış yaratmasının muhtemel olmadığını bildirdi. 

"Aşının normal yaşamın yeniden başlamasına nasıl ve ne zaman imkan vereceğin bilmek için çok erken. Şu anda, bizim tahminlerimiz aşı haberlerinin 2021’in ilk yarısında talebe ciddi bir etki yapmayacağını öngörüyor" değerlendirmesini yapan IEA, "Talep için zayıf görünüm ve bazı ülkelerde artan üretim, cari temel göstergelerin fiyatlara güçlü destek sağlamak için çok zayıf olduklarına işaret ediyor" dedi. 

IEA raporunda, 2020 yılı için küresel petrol talebi daralma beklentisini yükseltirken, 2021 için talepte toparlanma tahminini de yukarı yönlü revize etti. 2020 yılı için küresel petrol talebi daralma tahminini 0,4 milyon varil/gün artırarak 8,8 milyon varil/güne çıkaran IEA, 2021 için toparlanma tahminini ise 0,3 milyon varil/gün yükselterek 5,8 milyon varil/güne çıkardı. 

Küresel petrol arzının 2020 yılı Ekim ayında 200 bin varil/gün artarak 91,2 milyon varil/gün olduğunu belirten IEA, OPEC+'nın üretiminde genel olarak bir değişiklik yaşanmadığını da vurguladı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler