1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Petrolde güven azalıyor

IEA: Petrolde güven azalıyor

Enerji Günlüğü – IEA, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler nedeniyle yatırımcıların güvenlerinin azaldığını açıkladı. Uluslararası...

IEA: Petrolde güven azalıyor

Enerji Günlüğü – IEA, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler nedeniyle yatırımcıların güvenlerinin azaldığını açıkladı. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı Petrol Piyasası Raporu'nda, son dönemlerde Kasım ayı başlarından beri görülmeyen petrolde fiyat düşüşleri nedeniyle petrol yatırımcılarının güvenlerinin azaldığı bir sürece girmekte olduklarını kaydetti. 

Haziran ayından bu yana Brent petrolün varil fiyatının 50 doların altında seyrettiği kaydedilen raporda, çok az sayıda yatırımcının kısa sürede bir düzelme beklentisi içinde olduğu belirtildi. Finansörler Brent ve WTI ham petrolünün net uzun pozisyonlarını Mayıs sonu ile Haziran sonu arasında 200 milyon varilden fazla düşürerek 312 milyon varile düşürdü.

LİBYA VE NİJERYA ÜRETİMLERİNİ ARTIRDI

Rapora göre OPEC içinde iki temel sorun yaşanıyor. Bunlardan ilki Libya ve Nijerya'nın petrol üretimlerini son bir kaç aydır günde 700 bin varilin üzerinde artırmaları. Bu durum, OPEC'in üretimi kısma anlaşmasına büyük bir darbe vuruyor. İkinci sorun ise üretimi kısma anlaşmasına uyumun azalması. Mayıs ayında yüzde 95 olan anlaşmaya uyma oranı Haziran ayında yüzde 78'e düştü. 

Ayrıca dikkat çekici bir nokta olarak Haziran ayında OPEC üyesi olmayan ancak üretim kısıntısı anlaşmasına destek veren 10 petrol üreticisi ülkenin anlaşmaya uyum oranının yüzde 82 ile OPEC üyesi ülkelerden daha fazla gerçekleştiği de ifade edildi. 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler