1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IEA: Petrolde talep artışının yükünü ABD sırtlayacak

IEA: Petrolde talep artışının yükünü ABD sırtlayacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gelecek üç yılda küresel petrol talebindeki artışın yüzde 80’ini ABD'nin sırtalayacağını,...

IEA: Petrolde talep artışının yükünü ABD sırtlayacak

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) gelecek üç yılda küresel petrol talebindeki artışın yüzde 80’ini ABD'nin sırtalayacağını, kalan kısmın Kanada, Brezilya, Norveç ve diğer IEA üyelerince karşılanacağını açıkladı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bugün yayınladığı ve gelecek 5 yıla ilişkin piyasa analiz ve tahminlerine yer verdiği 'Oil 2018' raporunda, ABD, Brezilya, Kanada ve Norveç'in dünya petrol piyasasında arzında sıkıntı yaşanmamasını sağlayacaklarını, 2020'ye kadarki süreçte bu ülkelerin global petrol talebinde büyümenin üzerinde bir arz artışı ortaya koyacaklarını bildirdi. 

Ancak IEA, 2020 sonrasında üretimin artması için daha fazla yatırım gerekeceğini de vurguladı. 

ABD TEK BAŞINA TALEBİN YÜZDE 80’İNİ KARŞILAYACAK

IEA, gelecek 3 yılda global petrol talebindeki büyümenin yüzde 80'inin tek başına ABD tarafından karşılanacağını, geri kalan talep artışının da Kanada, Brezilya, Norveç ve diğer IEA üyeleri tarafından kapatılacağını öngördü. Düşen maliyetlere rağmen 2020 sonrasında arzda büyümenin devam etmesi için ek yatırımların gerekli olacağının savunulduğu Oil 2018 raporunda, "Petrol sektörü yatırımlarda 2015-2016'da yaşanan görülmemiş düşüşü henüz toparladı ve IEA 2017 ve 2018'de ABD dışında petrol yatırımlarında çok az veya hiç büyüme olmamasını bekliyor" denildi. 

BİROL: ABD GELECEK BEŞ YILA DAMGA VURACAK

IEA Başkanı Fatih Birol, 'Oil 2018'e yazdığı önsözde, "ABD gelecek 5 yılda global petrol piyasalarına damgasını vurmaya hazır. Daha önce de tekrar tekrar ifade ettiğimiz gibi global yatırım resmi endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Tükenen petrol sahalarının yerine yenilerinin koyulması için daha fazla yatırım gerekecek. Dünyanın her yıl 3 milyon varil/gün petrol üretimini yerine koyması ve ayrıca güçlü talep büyümesini karşılaması gerekli" dedi. 

TALEP ARTIŞINDA ÇİN BELİRLEYİCİ OLACAK

Asya'daki ekonomik büyüme ve ABD'de petrokimya sektörünün etkisi ile global petrol talebinin 2023 yılına kadar 6.9 milyon varil/gün artarak 104,7 milyon varil/güne yükseleceğini tahmin eden IEA, Çin'in talepte büyümenin ana motoru olmaya devam edeceğini, ancak hava kirliliği ile mücadele politikalarının bu büyümeyi yavaşlatacağını da vurguladı. 

Yeni global petrokimya kapasitesinin 2023'e kadar petrol talebinde büyümesinin yüzde 25'ini oluşturacağını ifade eden IEA, deniz taşımacılığında düşük sülfür içerikli yatın kullanımının 2020'de yürürlüğe girecek olmasının piyasada belirsizlik yarattığını da vurguladı. 

ÜRETİM ARTIŞINDA ABD KAYA PETROLÜ ETKİLİ OLACAK

Global petrol üretim kapasitesinin 2023 yılında kadar 6,4 milyon varil/gün artarak 107 milyon varil/güne ulaşacağını tahmin eden IEA, bunda ABD'nin öncülük ettiği kaya petrolü devriminin etkili olacağını belirtti. 2017'de 13,2 milyon varil/gün olan kaya petrolü üretiminin 2023'te 17 milyon varil/güne yaklaşacağı tahmin ediliyor. 

VENEZÜELA ÜRETİM DÜŞÜŞÜNÜ IRAK TELAFİ EDECEK

Bu büyümeye Permian sahasının öncülük edeceğini belirten IEA, bu sayede üretimin 2023'e kadar ikiye katlanmasını bekliyor. Venezuela'nın petrol üretiminin son 20 yılda yarı yarıya azaldığına ve bu düşüşün devam etmesinin beklendiğine işaret eden IEA, bu üretim kaybının Irak tarafından telafi edileceğini öngördü. 

Ancak OPEC'in ham petrol üretim kapasitesinin 2023'e kadar sadece 750 bin varil/gün artacağını tahmin eden IEA, temel göstergeler değişmediği takdirde etkin global atıl kapasitenin 2023'te 2007'den bu yana görülen en düşük seviye olan yüzde 2,2'ye inmesinin beklediğini de ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler