1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. IEA: Yenilenebilir 2021'e kadar hızlı büyümesini sürdürecek

IEA: Yenilenebilir 2021'e kadar hızlı büyümesini sürdürecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı, yenilenebilir enerjinin önümüzdeki beş yılda en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacağını ve global...

IEA: Yenilenebilir 2021'e kadar hızlı büyümesini sürdürecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı, yenilenebilir enerjinin önümüzdeki beş yılda en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacağını ve global enerji kapasite büyümesinin yüzde 60'ını oluşturacağını tahmin ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı tarafından tanıtımı yapılan 2016 Orta Vadeli Yenilenebilir Enerji Piyasa Raporu'na göre, ABD, Çin, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerin güçlü destek politikaları ve maliyetlerdeki keskin azalma nedeniyle önümzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerji kaynakları en hızlı büyüyen enerji kaynağı olacak. Ajans, 2015-2021 arası yenilenebilir enerjide büyümenin önceki tahminleri olan yüzde 13'ün üzerinde büyüyeceğini tahmin ediyor.

Geçen yılın yenilenebilir enerji anlamında rekor yılı olduğu hatırlatılan rapora göre, geçen yıl ilk defa yenilenebilir enerji kömürü geçti ve dünyada en fazla kapasite artışı yaşayan kaynak oldu. Orta vadede ise yenilenebilir enerji, global enerji kapasite büyümesinin yüzde 60'ını oluşturacak. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin 2021 yılına kadar 7600 TWh'e ulaşması bekleniyor. Bu da ABD ve AB'nin toplam elektrik üretiminden daha fazla.

SAATTE 2.5 RES VE 30 BİN GÜNEŞ PANELİ KURULACAK

Rapora göre, önümüzdeki beş yıl içinde dünya genelinde saatte 2.5 rüzgar türbini ve 30.000 solar panelinin kurulumu yapılacak. Yenilenebilir enerjideki bu büyümede Çin, ABD, AB ve Hindistan dört önemli piyasa olacak. 

2021 yılına kadar Dünya elektriğinin yüzde 28'i yenilenebilir kaynaklardan üretilecek. Yenilenebilir enerjiden ısıtma yüzde 10 oranında tahmin edilirken, ulaşımdaki oran yüzde 4 olarak tahmin ediliyor.

İYİMSERİZ AMA HENÜZ ATIL POTANSİYEL ÇOK

Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 2015 yılının yenilenebilir enerjide rekor bir yıl olduğunu kaydederek, önümüzdeki beş yıl için tahminlerinin çok daha iyimser olduğunu belirtti. Birol, bu oldukça iyimser beklentiye rağmen, çok büyük bir atıl yenilenebilir enerji potansiyelinin olduğunu ve IEA olarak hükümetlerle işbirliğini daha da geliştirerek bu atıl potansiyelin önümüzdeki yıllarda en üst düzeyde değerlendirilmesi için çalışacaklarını da ifade etti. 

Birol, yenilenebilir enerjinin liderlik ettiği global enerji piyasalarındaki dönüşüme tanıklık ettiklerini de vurguladı. 

Önceki ve Sonraki Haberler