1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. IEA, yenilenebilir öngörülerini yüzde 13 yukarıya çekti

IEA, yenilenebilir öngörülerini yüzde 13 yukarıya çekti

Enerji Günlüğü - Dünya Enerji Ajansı (IEA) 2021’e kadar Yenilenebilir Enerji büyüme öngörülerini yüzde 13 daha yukarıya çekti. Uluslararası...

IEA, yenilenebilir öngörülerini yüzde 13 yukarıya çekti

Enerji Günlüğü - Dünya Enerji Ajansı (IEA) 2021’e kadar Yenilenebilir Enerji büyüme öngörülerini yüzde 13 daha yukarıya çekti. 

Uluslararası Enerji Ajansı'nın tanıtımını yaptığı 2016 Medium-Term Renewable Market Report ana senaryosuna göre, 2021 yılında yenilenebilirin toplam gücü 825 GW olması öngörülüyor ve bu da önceki tahminlerin yüzde 13 üstünde.

Önceki tahminlere karşı orta vadede öngörülerin yükselmesinin en önemli nedeni olarak,  ABD de politika ve piyasanın yenilenebilire karşı pozitif gelişmesi olarak belirtilirken, ikinci faktör olarak da Çin, Hindistan ve Meksika'daki siyasi gelişmelerin pozitif yönde olması ifade edildi. Ayrıca, iklim değişikliği ve hava kirliliğine karşı rüzgar ve güneş enerjisinin “ekonomik çözümler” olarak görünmesi bir başka neden olarak kaydedildi.

ASYA İTİCİ FAKTÖR

Rapora göre, Asya pazarını GES kapasitelerinin genişlemesinde önemli bir itici faktör olacak ve sadece Çin Halk Çumhuriyeti'nin yenilenebilir enerjideki yüzde 58'lik büyümeye katkısı yüzde 40 oranında olacak. 

Asya GES pazarı beklentileri

Hindistan: 5,1 GW (2015) ; 43,4 GW (2021)

Japonya: 34,1 GW (2015); 60,6 GW (2021)

Çin: 43 GW (2015) ;160 GW (2021)

Diğer Asya Ülkeleri: 2,5 GW (2015); 8,6 GW (2021)

RÜZGAR VE GÜNEŞ EN ÖNEMLİ YE TEKNOLOJİLERİ

Geçtiğimiz Cuma Medium-Term Renewable Market Reports'u basına tanıtan IEA Başkanı Paolo Frankl, “63 ve 49 GW yeni kurulu gücü göz önüne alırsak rüzgar ve güneş enerjisi en önemli yenilenebilir enerji teknolojiler arasında olduğunu ve yenilenebilir enerji artık kümülatif üretim kapasitesi açısından da kömürün önüne geçti" dedi.

Frankl’a göre, IEA nin orta vadede tahminlerindeki artışın ana nedeni Hükümetlerin yenilenebilir enerjiye karşı değişen tutumları. Başta ABD de vergi teşviklerin uzatılması, Hindistan da ulusal ve bölgesel teşviklerin gelmesi ve Çin Hükümetin koyduğu ek hedeflerin artışı buna örnek. 

SİYASİ GELİŞMELER HAYATİ ÖNEMDE

IEA raporunda ana konulardan bir tanesi de, yenilenebilir enerjinin büyümesi için siyasi gelişmelerin hayati önemi taşıdığı. Bu konuda,“Hala yatırımları çekmek için doğru piyasa kuralları ve koşulları yaratmak politikacıların işidir” diyen Frankl, hala yapılacak çok şey olduğunu ve birçok ülkelerde çok fazla belirsizliklerin göründüğünü belirtti.

Kaynak: http://www.pv-magazine.de

IEA: YENİLENEBİLİR 2021'E KADAR HIZLI BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRECEK

Önceki ve Sonraki Haberler