1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Iğdır, güneş yatırımına bilinenin tersine çok uygun

Iğdır, güneş yatırımına bilinenin tersine çok uygun

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisi yatırımı için uygun yerler arasında gösterilmeyen Iğdır’ın aslında bu yatırıma çok uygun alanlardan biri olduğu...

Iğdır, güneş yatırımına bilinenin tersine çok uygun

Enerji Günlüğü - Güneş enerjisi yatırımı için uygun yerler arasında gösterilmeyen Iğdır’ın aslında bu yatırıma çok uygun alanlardan biri olduğu ortaya çıktı.

Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası (GEPA)’da güneş enerjisi yatırımı için uygun yerler arasında gösterilmeyen Iğdır’ın; Meteoroloji uzmanı Levent Yalçın’ın öncülük ettiği çalışmalarla aslında bu yatırıma çok uygun alanlardan biri olduğu ortaya çıktı. Solar TR’de bugün yaptığı sunumda meteorolojist Levent Yalçın, büyük bir yanlışın altını çizdi.

Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası’nda mavi görünen Iğdır, bundan dolayı yatırımcılar tarafından güneş enerjisi elektriği yatırımı yapılmaya uygun olmadığı şeklinde değerlendiriliyor. Iğdırlı akademisyenler bunun nedenini sorguladıklarında, Levent Yalçın onlara bir yanıt vermeye niyetlenmiş. Böylece ‘Iğdır ve FV Güneş Elektriği 2016’ başlıklı çalışma ortaya çıkmış.

Bu çalışmada, geriye dönük 40 yıllık bir meteorolojik inceleme yapılmış ve görülmüş ki aslında geçtiğimiz yıllar içinde Iğdır’da sürekli bir nem azalışı var. Ayrıca güneşlenme süresi ve şiddeti de artmış.

Yalçın, “Hatta 650 dönümlük yatırım için çok uygun bir yer bulduk. Eğimi müthiş, yol kenarında, üstünden nakil hatları geçiyor…” diyor.

YATIRIMCILAR ARAŞTIRMALARINI YAPMALILAR

Levent Yalçın, yatırımcıların yeterli araştırma yapmadan yatırımlarını gerçekleştirmelerinde de şikayetçi. Ve bunun profesyonel bir yaklaşım olmadığını belirtiyor: “Herkes aynı bölgelere, güneye, güneydoğuya yatırım yapıyor. Üstelik de yatırım yaptıkları yerin gelecekteki iklim özelliklerinin analizini yaptırmadan… 40 milyon Euro’luk yatırım yapan bir firmanın, yatırımı yapacağı yerle ilgili iklim analizi yaptırmaması inanılır gibi değil. Belki önümüzdeki yıl bir sel olacak orada…”

Levent Yalçın, tüm yatırım sahalarının ve yerleşimlerin benzer iklim analizlerine ihtiyaçı olduğunu da ekledi.

Melis ÇALAPKULU – Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler