1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. İklim değişikliği hedefi için nükleer enerjinin rolü dikkate alınmalı

İklim değişikliği hedefi için nükleer enerjinin rolü dikkate alınmalı

İklim değişikliğinin azaltılmasında teknolojilerin ve yöntemlerin doğru bileşiminin önemli olduğu ve bu bileşimde nükleer enerjinin rolünün dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

İklim değişikliği hedefi için nükleer enerjinin rolü dikkate alınmalı

Enerji Günlüğü - İklim değişikliğinin azaltılmasında teknolojilerin ve yöntemlerin doğru bileşiminin önemli olduğu ve bu bileşimde nükleer enerjinin rolünün dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

İklim değişikliği sorunu, çözüm yolları ve nükleer enerjinin küresel iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olup olamayacağının tartışıldığı Uluslararası İklim Değişikliği ve Nükleer Enerjinin Rolü Konferansı 7-11 Ekim 2019 tarihleri arasında Viyana’da gerçekleşti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Nükleer Enerji Ajansı (NEA) ile işbirliği halinde düzenlenen Konferans’ta iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinin her gün daha yoğun bir şekilde yaşanmaya başladığı bir zamanda, sera gazı emisyonlarını azaltabilecek her tür enerji seçeneğinin dikkate alınması gerektiğine vurgu yapıldı. 

79 ülkeyi temsil eden 550 katılımcı ve 18 uluslararası kurumun katıldığı konferansta uzmanlar şu kritik sorunları dile getirdiler:

·       İklim değişikliği hedeflerine ulaşmada konusunda gelişme kaydedilen enerji politikaları,

·       Mevcut nükleer santrallerin uzun süreli işletilmesi ve bunların sera gazı emisyonlarının önlenmesine katkısı,

·       İleri nükleer enerji teknolojileri de dahil olmak üzere teknolojinin daha yüksek  oranda yayılmasını  desteklemek için gerekenler,

·       İklim değişikliğinin azaltılmasında nükleer enerjinin rolünün kamu tarafından algılanması ve

·       Nükleer enerji ile diğer düşük karbonlu enerji kaynakları arasındaki sinerji için beklentiler.

NÜKLEERDE ARTIŞ OLMADAN HEDEFE NASIL ULAŞILACAĞINI GÖRMEK ZOR

IAEA Genel Direktörü Feruta açılış konuşmasında, bu konferansta da geçen ay yapılan BM İklim Eylemi Zirvesinde belirtildiği gibi, iklim değişikliği meselesinin acilliğinin ciddiyeti ve ölçeğinin uluslararası olarak tanındığını ve nükleer bilim ve teknolojinin bu konudaki çalışmalara katkısının artmakta olduğunu belirtti. Feruta “Önümüzdeki yıllarda sera gazı emisyonlarını azaltma hedefine nükleer enerji kullanımında önemli bir artış olmadan nasıl ulaşılabileceğini görmek zor” dedi.

EN ÖNEMLİ KONU DOĞRU BİLEŞİM

OECD / NEA Genel Direktörü William Magwood ise, “İklim değişikliğinde karşılaşılabilecek en önemli konu şudur: Başarılı olmamızı sağlayacak teknolojilerin ve yöntemlerin doğru bileşimi nedir?” ifadesini kullandı.

ÇOK KONUŞMA VAR AMA EMİSYONLAR HALA ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Konferansın açılışına video mesajıyla katılan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Genel Direktörü Fatih Birol, mevcut verilerin yanı sıra alınması gereken eylemlerin önemi üzerinde konuştu. Birol, küresel emisyonların yüksek değerlere ulaştığını bu arada emisyon verileri, toplantılar ve hükümetlerin niyetleri ile gerçek hayatta olup bitenler arasında gittikçe büyüyen ve tehlikeli bir hale gelen kopukluk olduğunu belirtti. 

Birol, “Günümüzde elde daha fazla rapor var, daha fazla tartışma var, daha fazla konuşma var… ancak emisyonlar hala artmaya devam ediyor. Tüm enerji verilerimiz elimizin altında mevcut. Bu yüzden önerilerimizi ve analizlerimizi bu verilere dayanarak yapabiliriz. Biz (IEA iklim değişikliği ve elektrik arz güvenliğini ciddiye alan hükümetler) mevcut nükleer santrallerin ömürlerini uzatma ve ayrıca dünyadaki tüm ülkelerin SMR'ler gibi yeni teknolojilere bakmaları için destek sağlama konusunda hükümetlerin rolü olduğuna inanıyoruz. Favori teknolojilerimizi seçme lüksüne sahip değiliz.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler