1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. IMF: Doğalgaz gelecekte en çok kullanılan enerji olabilir

IMF: Doğalgaz gelecekte en çok kullanılan enerji olabilir

Enerji Günlüğü - IMF, doğalgazın gelecekte global enerji piyasasında önemli bir yere sahip olacağını iddia etti.Uluslar arası Para Fonu IMF, en son yayınladığı...

IMF: Doğalgaz gelecekte en çok kullanılan enerji olabilir

Enerji Günlüğü - IMF, doğalgazın gelecekte global enerji piyasasında önemli bir yere sahip olacağını iddia etti.

Uluslar arası Para Fonu IMF, en son yayınladığı global görünüm raporunda, doğalgazın gelecekte global enerji piyasasında önemli bir yere sahip olacağını iddia etti.

Raporun doğalgaz ile ilgili bölümünü yazan enerji piyasası uzmanı Rabah Arezki, doğalgazın geleceği ile ilgili kaleme aldığı yazıda,son yıllarda yaşanan gelişmelerin ardından doğalgazın dünyanın en büyük enerjisi olma yolunda ilerlediğini belirterek,Amerika’nın kaya gazı araştırmalarını arttırması, Fukuşima nükleer faciasının ardından nükleer enerjiden uzak durulmaya başlanması ve Rusya-Ukrayna geriliminin ardından doğalgaza yönelik talebin artmasının bunda etkili olduğunu vurguluyor.

Arezki, doğalgaz ile ilgili olarak yazdığı son yazısında doğalgaz ile petrolün kıyaslamasını yaparak, havadan daha hafif olduğu için daha çevreci bir enerji türü olan doğalgazın handikapının transferini gerçekleştirmenin petrol kadar kolay ve ucuz olmaması olarak belirtiyor. Bu sebeple doğalgazın bölgesel bir enerji olma eğiliminde olduğunun altını çiziyor.

Yazısında petrol fiyatlarının dünya genelinde belli bir standart doğrultusunda fiyatlandığını belirten Arezki, doğalgazın borular ağıyla dünyanın her yerine ulaştırılmasının dünya genelinde heterojen bir fiyatlamaya sebep olacağına değiniyor. Arezki’nin verdiği fiyatlara göre bir doğalgazın birim fiyatı İngiltere’de 4 dolarken, Avrupa’da 10 dolara, Asya’da 17 dolara satılıyor.

Doğalgaz bugün dünyadaki enerji tüketiminin yüzde 25’ini karşılıyor. Yetmişli yıllarda dünya enerji ihtiyacının yarısını karşılayan petrol ise bugünkü global enerji ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamakta.

Önceki ve Sonraki Haberler