1. HABERLER

  2. PETROL

  3. IMF: Fosil yakıt vergilerini arttırın

IMF: Fosil yakıt vergilerini arttırın

Enerji Günlüğü – Uluslararası Para Fonu (IMF) enerji çeşitliliğini sağlamak ve fosil yakıtları azaltmak için yeni yöntemler bulmak gerektiğini belirterek,...

IMF: Fosil yakıt vergilerini arttırın

Enerji Günlüğü – Uluslararası Para Fonu (IMF) enerji çeşitliliğini sağlamak ve fosil yakıtları azaltmak için yeni yöntemler bulmak gerektiğini belirterek, fosil yakıt vergilerini arttırma önerisi getirdi.

150 ülkedeki petrol vergi sistemlerini tek tek ele alan, ekonomik maliyete karşı çevresel faydaları olan dengeleri değerlendiren

Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) IMF'nin hazırlanan yeni raporunda,IMF Temel Çevresel Maliye Politikası Uzmanı Ian Parry, toplanacak enerji vergilerinin iş gücüne uygulanan vergiler ve girişimciliğinin önünde engel olarak görülen sermaye gelirlerine uygulanan diğer vergilerin düşürülmesi için kullanılmasını önerdi.

IMF raporunda ayrıca, kömür üzerindeki vergilerin, yenilenebilir yakıtı kullanmayı destekleyerek kirlenmeyi azaltabileceği vurgulanarak, fosil yakıtların temiz yöntemlerle kullanımının geliştirilmesi öneriliyor. Ayrıca akaryakıt üzerindeki vergilerin de, insanları daha verimli yakıt kullanan araçları kullanmaya iterken, daha az araç kullanımını da destekleyebileceğine dikkat çekiliyor.

FOSİL YAKITLARI AZALTMAK İÇİN YENİ YÖNTEMLER BULUNMALI

Yapılan açıklamaya göre son yüzyılda, fosil yakıtlardan elde edilen enerji, küresel standartları yükseltmede en geniş rolü oynuyor. Ancak, bu ilerleme sosyal politik ve ekonomik sorunları da birlikte getiriyor. Bu nedenle, yoksulluğu ortadan kaldırmak için sürdürebilir ekonomik gelişme desteklenirken diğer taraftan enerjileri çeşitlendirmek ve fosil yakıtları azaltmak için yeni yöntemler bulmak gerekiyor.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE DESTEK

IMF uzun süreden bu yana fosil yakıtların, yenilenebilir enerji sistemleriyle değiştirilmesini destekliyor. Ancak, bu değişimin ekonomik maliyetine de dikkat çekiliyor. Fosil yakıtlarla doğaya çevreye zararlı ve yoksul kesimlere yardım edilmesi için daha etkili yollar bulunuyor. Ancak, pek çok ülkede çevresel maliyetler, fosil yakıt için ödenen fiyat içinde yer almıyor.

ENERJİ VERGİSİNİ ARTTIRMAK BİRÇOK ÜLKE İÇİN ZOR

IMF'nin hazırlanan yeni raporu 150 ülkedeki petrol vergi sistemlerini tek tek ele alıyor, ekonomik maliyete karşı çevresel faydaları olan dengeleri değerlendiriyor. IMF Temel Çevresel Maliye Politikası Uzmanı Ian Parry, aslında enerji kaynaklarını reforme etmenin mali ve çevresel faydalarını vurgulayan uzun bir gelenekleri olduğuna işaret ediyor. Parry, ekspertiz, vergi düzenlemesi ya da vergi yönetimi uygulamaları yerine, bir basamak ileri giderek ülkelere vergi sitemleri içinde enerji kullanımın çevresel maliyeti için neler yapabileceklerini anlatıyor. Ancak diğer yandan, birçok ülke için, enerji vergilerini artırma fikri çok zor görünüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler