1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. İngiltere`den enerjide sıcak mesajlar

İngiltere`den enerjide sıcak mesajlar

Enerji Günlüğü - İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, 2020'ye kadar Türkiye'nin 120 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyduğunu...

İngiltere`den enerjide sıcak mesajlar

Enerji Günlüğü - İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, 2020'ye kadar Türkiye'nin 120 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyduğunu ve İngiltere'nin ihtiyaç duyulacak teknik uzmanlığını paylaşabileceğini söyledi. Ayrıca İngiliz Bakan, AB müzakerelerinde enerji faslının açılmasının diyoloğu geliştireceğini de belirtti.

İngiltere Avrupa Birliği Bakanı David Lidington, Ankara'ya gerçekleştirdiği iki günlük  ziyarette, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerinde enerji faslının açılmasının önemini vurgulayarak Türkiye'nin 2020 yılına kadar 120 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyacağını tahmin ettiklerini ve bu konuda İngiltere'nin teknik uzmanlık deneyimlerini Türkiye ile paylaşabileceklerini ifade etti.

TEKNİK UZMANLIĞIMIZI PAYLAŞABİLİRİZ

Salı günü Nükleer Enerji Konferansı'nın açılışında konuşan Lidington, Türkiye'nin enerjide ithalata yüksek derecede bağımlı ve enerji talebinin yüksek olduğuna işaret etti ve artış eğilimindeki bu talep sebebiyle 2020'ye kadar 120 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyulduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Lidington, İngiltere olarak bu düzeyde bir yatırımı gerçekleştirebilmek için ihtiyaç olan teknik uzmanlığı Türkiye ile paylaşabileceklerini söyledi.

AB MÜZAKERELERİNDE ENERJİ FASLI ÖNEMLİ

İngiliz Bakan, Çarşamba günü de TEPAV-BP Enerji Forumu'na katıldı. Burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinde enerji faslının açılmasını istediğine dikkat çekerek, bu faslın Türkiye'nin ile hem AB, hem de İngiltere ile arasındaki diyaloğu geliştireceğini söyledi.

Enerjide arz güvenliğinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Lidington, Türkiye ile İngiltere arasındaki ikili görüşmelerin daha geniş çaplı olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

SİYASETİN ENERJİYE YÜKÜ

Toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner yıldız da ilgili başlığın müzakerelere açılmamış olmasını 'siyasetin sektör içindeki yükü' olarak niteledi ve bu yükün kaldırılması gerektiğini söyledi.

AB'ye katılım müzakerelerinde enerji konularını kapsayan 15. fasıl, Güney Kıbrıs vetosu sebebiyle açılamayan başlıklar arasında yer alıyor.

FASIL AÇILMASA DA ORTAK ÇALIŞMA VAR

Lidington, Ankara temasları çerçevesinde mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geldi. İngiliz Bakan, enerji faslı resmen müzakerelere açılmasa da konunun, Avrupa Komisyonu ile Türkiye arasında çalışma yürütülen alanlardan biri olarak belirlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler