1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Irak Kerkük petrolünü İran üzerinden satımayı planlıyor

Irak Kerkük petrolünü İran üzerinden satımayı planlıyor

Enerji Günlüğü - Irak merkezi yönetimi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile petrol görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması halinde Kerkük petrolünü İran...

Irak Kerkük petrolünü İran üzerinden satımayı planlıyor

Enerji Günlüğü - Irak merkezi yönetimi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile petrol görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması halinde Kerkük petrolünü İran üzerinden satmayı planlıyor. 

Irak Petrol Bakanı Yardımcısı Feyyaz El-Nimet, Reuters'a verdiği demeçte Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile petrol görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması halinde Kerkük petrolünü İran üzerinden satmayı planladıklarını ifade etti. 

El-Nimet, “Eğer bu müzakereler hiçbir anlaşma sağlanmadan tamamlanırsa, biz petrolümüzü satmak için başka yollara başvuracağız. İster İran kanalıyla olsun ister başka ülke kanalıyla, satılan petrol paralarına ihtiyacımız var” dedi.

Devlet Petrol Pazarlama Kurumu SOMO'nun Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Irak’ın petrolünün Türkiye kanalıyla ihraç edilmesi konusunda yaptığı müzakerelerin bu hafta sona ermesi bekleniyor.

Suudi Arabistan'ın ardından OPEC içinde ikinci büyük petrol üreticisi olan Irak’ın ekonomisi son yıllarda petrol fiyatlarının düşmesi ve IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen savaşla birlikte çok büyük darbe aldı. 

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, özerk bölgede günlük yaklaşık olarak 500 bin varil petrol üretip Türkiye kanalıyla ihraç ediyor. Bağdat yönetiminin bu petrolün Kerkük yakınında çıkarılan 150 bin varilini İran’ın Körfez’deki rafinerilerine yönlendirebileceği tahmin ediliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler