1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran doğalgazında önce indirim sonra ithalat artışı

İran doğalgazında önce indirim sonra ithalat artışı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan doğalgaz alımının artırılabilmesi için öncelikle fiyatın bilinmesi gerektiğini...

İran doğalgazında önce indirim sonra ithalat artışı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan doğalgaz alımının artırılabilmesi için öncelikle fiyatın bilinmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye ile Gürcistan arasında imzalanan enerji alanında iş birliğine dair anlaşmanın imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, "İran'dan aldığımız doğalgazın kapasitesinin artırılabilmesi için öncelikle fiyatın bize deklare edilmesi lazım" dedi.

FİYATI GÖRMEDEN KARAR VEREMEYİZ

Yıldız, İran'la devam eden tahkim sürecinin de birkaç ay içinde sonuçlanmasını beklediklerini dile getirerek, "İran seyahatimizde konu başlıklarından biri doğalgaz fiyatları ve doğalgaz ticaretiydi. İran bizim için Rusya'dan sonra en fazla doğalgaz aldığımız ikinci ülke. Aldığımız gazın kapasitesinin artırılabilmesi için öncelikle fiyatın bize deklare edilmesi lazım. O fiyat Türkiye'nin doğalgaz piyasası için uygun mu ona bakmamız lazım. Ondan sonra doğalgazla ilgili kapasite artırımına karar verebiliriz, Cumhurbaşkanımızın söylediği buydu. Biz fiyatı görmeden şartları görmeden bununla ilgili nihai kararı veremeyeceğimizi söyledik." ifadesini kullandı.

Enerji çevreleri ise şimdilik İran'ın kayda değer bir indirim yapmasını beklemiyor.

İran, doğalgazın yaklaşık yüzde 95'ini Türkiye'ye, yüzde 5'ini Ermenistan'a satıyor. Türkiye ise doğalgaz ihtiyacının yüzde 20'sini İran'dan karşılıyor. Türkiye, İran'dan ithal ettiği her bin metreküp gaz için 487 dolar ödüyor. Aynı miktarda gaz için Rusya'ya 418 dolar, Azerbaycan'a ise 340 dolar ödeniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler