1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran-Irak Doğalgaz boru hattının ilk aşaması tamamlandı

İran-Irak Doğalgaz boru hattının ilk aşaması tamamlandı

Enerji Günlüğü - İran, Irak’a doğalgaz ihracatı için yapımına devam edilen İran-Irak Doğalgaz boru hattının kendi topraklarında kalan bölümünü...

İran-Irak Doğalgaz boru hattının ilk aşaması tamamlandı

Enerji Günlüğü - İran, Irak’a doğalgaz ihracatı için yapımına devam edilen İran-Irak Doğalgaz boru hattının kendi topraklarında kalan bölümünü tamamladı.

İran’ın Irak’a doğalgaz ihracatı için yapımına devam edilen İran-Irak Doğalgaz boru hattının İran bölümünün ilk aşaması tamamlandı ve önümüzdeki hafta resmi olarak açılacak. Hattın Irak topraklarında kalan kısmı ise ülkedeki IŞİD terörü nedeniyle ilerleyemiyor.

İki ülke arasında 2009 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde kurulumu başlayan boru hattı ile Irak'a 20-25 milyon metreküp doğal gaz gönderilmesi planlanıyor. Hattın 2013 yılında tamamlanması planlanmıştı. 

Yılda 110 milyon metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip olacak İran'ın altıncı doğal gaz boru hattı projesinin bir parçası olan hatın ikinci kısmı ise hala inşaat aşamasında ve 600 kilometre uzunluğunda olacak.

İki ülke son yıllarda iki gaz anlaşması imzaladı. İlki 2013 yılında imzalanan anlaşma ile İran Güney Pars gaz sahasından Irak'a doğalgaz tedarik edecek. 2015 yılında imzalanan anlaşma çerçevesinde de Irak'ın Basra kentine altı yıl boyunca günde 25 milyon metreküp doğalgaz gönderilecek. 

İran, 2020 yılında Asya ve Avrupa ülkelerine yılda 80 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmeyi hedefliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler