1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran OPEC’in desteğini istiyor

İran OPEC’in desteğini istiyor

Enerji Günlüğü - OPEC'in üçüncü büyük petrol üretici üyesi olan İran, ABD'nin yeni yaptırımlarına karşı OPEC'in desteğini istedi. Suudi...

İran OPEC’in desteğini istiyor

Enerji Günlüğü - OPEC'in üçüncü büyük petrol üretici üyesi olan İran, ABD'nin yeni yaptırımlarına karşı OPEC'in desteğini istedi. 

Suudi Arabistan ve Irak'ın ardından OPEC'in üçüncü büyük petrol üreticisi konumunda bulunan İran, ABD'nin yeni yaptırımlarına karşı kendini koruma çabalarını yoğunlaştırdı. İran Petrol Bakanı Bijen Zengene, OPEC üyelerine bir mektup göndererek, OPEC tüzüğünün ikinci maddesi çerçevesinde destek talep etti. İkinci madde, üye ülkelerin çıkarlarının bireysel ve kollektif olarak korunmasına vurgu yapıyor. 

Zengene ayrıca global petrol arzını artırmaya olası ihtiyaç konusunda Suudi Arabistan ile henüz bir anlaşma içinde olmadığının sinyalini de verdi. Zengene, ‘’Petrol satışı için planlarımız vardır ve tecrübelerimize dayanarak petrol ihracatının azaltılmasına çalışacağız’’ dedi. 

PETROLÜMÜZÜN ÜÇTE BİRİNİ AVRUPA’YA SATIYORUZ

Zengene, Amerika’nın Kapsamlı Ortak Eylem Planı’ndan (KOEP) çıkması sonrası petrol satışı ile ilgili, ‘’Bazı uygulamalar yapılmıştır, fakat Amerika’nın bilgi sahibi olmaması için ilan edilmemektedir’’ dedi. Zengene, Avrupa ülkeleri ile işbirliği konusunda, ‘’Avrupa ülkeleri ile anlaşma petrol satışı, sigorta, taşıma ve paranın geri alınması için önemlidir. Bizim petrolün sadece üçte biri Avrupa’ya satılmaktadır fakat Avrupa ile çalışmak diğer ülkelere örnek olduğu için önemlidir’’ dedi. 

İran Çin ve Hindistan’a da petrol satışına devam edecek.

 
Önceki ve Sonraki Haberler