1. HABERLER

  2. PETROL

  3. İran’a enerji yatırımları artıyor

İran’a enerji yatırımları artıyor

Enerji Günlüğü – Yaptırımların hafifletilmesi ardından İran, petrol endüstrisinde 24 yabancı dev petrol ve doğal gaz şirketiyle anlaşma imzalandı.Dünyanın...

İran’a enerji yatırımları artıyor

Enerji Günlüğü – Yaptırımların hafifletilmesi ardından İran, petrol endüstrisinde 24 yabancı dev petrol ve doğal gaz şirketiyle anlaşma imzalandı.

Dünyanın en büyük ikinci doğalgaz rezervine ve dünyanın en büyük dördüncü petrol rezervlerine sahip İran, yaptırımların hafifletilmesinin ardından petrolde eski pazar payına sahip olmak için çalışmalarını sürdürüyor. 

Mehr'in haberine göre, İran Pars Petrol ve Doğalgaz Şirketi’nin Genel Müdür Yardımcısı Gulamrıza Menuçehri, şimdiye kadar petrol endüstrisinde 24 yabancı dev petrol şirketleriyle anlaşma imzalandığını veya imza aşamasında olduğunu bildirdi.

Menuçehri, yatırm güvenliğinin İran doğalgaz ve petrol endüstrisinin en temel gereklerinden biri olduğunu ve ülkesinin de her zaman ona bağlı olduğunu belirterek, “İran doğalgaz ve petrol endüstrisinin upstream (petrol arama ve çıkarma) faaliyetlerindeki yatırım güvenliğinin seviyesi yüksektir” dedi. 

ABD, AB ve Birleşmiş Milletler'in İran’a uyguladığı yaptırımların kaldırılması için, İran ile P5+1 (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya + Almanya) arasında varılan anlaşmanın teknik olarak yürürlüğe geçmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. 16 Ocak 2016 günü itibariyle İran’a uygulanan nükleer programla ilintili yaptırımlar askıya alınırken, petrol, doğal gaz, finans, havacılık ve deniz taşımacılığı alanlarında uygulanan yaptırımlar kalktı. Böylece İran, ekonomisini büyütme ve coğrafi güç ve prestijini arttırma şansı elde etti.

Önceki ve Sonraki Haberler