1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. İran’da Total’in boşluğunu MAPNA Group doldurmaya hazır

İran’da Total’in boşluğunu MAPNA Group doldurmaya hazır

Enerji Günlüğü - ABD yaptırımları nedeniyle İran’daki Güney Pars gaz sahasındaki 11. parselin geliştirilmesi çalışmalarından çekilen Fransız...

İran’da Total’in boşluğunu MAPNA Group doldurmaya hazır

Enerji Günlüğü - ABD yaptırımları nedeniyle İran’daki Güney Pars gaz sahasındaki 11. parselin geliştirilmesi çalışmalarından çekilen Fransız petrol şirketi Total’in hisselerini İranlı MAPNA Group satın alabilir. 

İranlı enerji devi MAPNA Group, Fransız Total şirketinin ABD'nin yaptırımlarından korktuğu için İran'la yaptığı sözleşmeden vazgeçtiği Güney Pars gaz sahasında tamamlanmamış 11. faz projesini geliştirmeye ve Total’in hisselerini devralmaya hazır olduğunu açıkladı.

Total’in 2017 Temmuz ayında Güney Pars'ın 11. parselin geliştirilmesi için İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) ile imzaladığı 1 milyar dolarlık anlaşmaya göre, sahada yüzde 30 hissesi bulunan Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC), Total’in yüzde 50,1 hissesini devralabilecek ve Total İran’dan çekilirse projenin operatörü olabilecekti. Sahada İranlı şirket PetroPars’ın da yüzde 19.9 hissesi bulunuyor. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015 İran nükleer anlaşmasından ülkesini çekmesi yönünde aldığı karar ışığında, Total Mayıs ayında Güney Pars anlaşmasından çekildiğini açıklamıştı.

Basra Körfezi'nde bulunan Güney Pars sahasının 11. parselinin  iki aşamada geliştirilmesi planlanmıştı. Yaklaşık iki milyar dolara mal olacak ilk aşamada 30 kuyu açılacak, sonraki aşamada ise açık denizdeki inşa işlerini içeren çalışmalar tamamlanacaktı.

Güney Pars toplam 9700 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve bunun 3.700 kilometrekaresi İran karasularında bulunuyor. Kalan 6000 kilometrekarelik alan ise Katar'ın karasuları içinde yer alıyor. Bu saha, 14 trilyon metre küp gaz ve 18 milyar varil sıvı gaz rezervine sahip.

TOTAL YAPTIRIMLARINDA İLK ÇATLAK TOTAL’DEN

Önceki ve Sonraki Haberler